HomeNieuwsBizarDaarom staat een windmolen stil bij hevig onweer

Daarom staat een windmolen stil bij hevig onweer

Is het je al opgevallen dat windmolens vaak stil staan tijdens het stormen? Gisteren was dat niet anders. Je zou denken dat hevige rukwinden ideaal zijn voor windturbines, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Gisteren stonden de windmolens in België stil voor de komst van storm Ciara. De windturbines zijn hier niet geschikt voor hevig onweer. Turbines blijven draaien tot een windkracht van tien. Bij een hogere windkracht worden ze op non-actief gezet. Dit is gedaan van veiligheidsredenen.

Snelheidsbegrenzer

Ieder windmolen heeft een snelheidsbegrenzer. Eens de molen zijn maximumsnelheid bereikt, zal de installatie stoppen met draaien. Indien hij toch toch blijft draaien ontstaat er een risico op schade aan de bladen, tandwielkast of lagers. Je moet in ieder geval geen schrik hebben dat molens omvallen of hun bladen verliezen.

Turbines staan niet altijd stil omwille van het hevige weer. Soms heeft een windmolen nood aan een onderhoud. Daarnaast kan er ook een panne ontstaan in de molen waardoor deze niet meer werkt. Een windmolen overleeft het gemiddeld 25 jaar, nadien wordt hij vervangen

Het bericht Daarom staat een windmolen stil bij hevig onweer verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels