Vind ons op

Zita

BIZAR. “Koeien ontspannen zich als mensen zachtjes tegen ze praten”

Bizar

BIZAR. “Koeien ontspannen zich als mensen zachtjes tegen ze praten”

Vriendelijke woorden zijn goed voor koeien. Vooral als die rechtstreeks worden uitgesproken door mensen die naast hen staan in plaats van via een bandopname. Dat blijkt uit een studie, die de invloed van spreken en aaien op dieren heeft onderzocht en gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Psychology.

“We weten dat de omgang ook effect heeft op de melkproductie en de gezondheid van de dieren, zegt Annika Lange van de Universiteit voor Diergeneeskunde in Wenen. “Boeren worden misschien uitgelachen als ze met hun koeien praten, maar het heeft echt effect.”

Ontspanningseffect

In de studie toonden de onderzoekers aan dat koeien zich ontspanden als ze werden geaaid en een zachte stem hoorden. Ze strekten hun nek uit van genot, sloten hun ogen, trokken minder met hun oren en hun hartslag was langzamer.

Het ontspanningseffect was duidelijker wanneer de stem rechtstreeks van de persoon naast hen kwam in plaats van uit een luidspreker op het lichaam van de onderzoeker. Een vervolgstudie die het effect van spraak ook zonder contact onderzoekt, loopt nog.

Het bericht BIZAR. “Koeien ontspannen zich als mensen zachtjes tegen ze praten” verscheen eerst op Metro.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in Bizar

To Top