HomeNieuwsBizarBIZAR. Amper nog plaats rond de aarde om veilig door de ruimte...

BIZAR. Amper nog plaats rond de aarde om veilig door de ruimte te kunnen reizen

Het lijkt haast onvoorstelbaar, maar toch raakt de ruimte overvol. Zelfs zo vol, dat ruimtereizen in de nabije toekomst lastig tot zelfs onmogelijk worden. Er zweven namelijk te veel objecten in de ruimte rondom onze planeet.

Dit wordt ook wel het Kesslersyndroom genoemd. Al in 1978 voorspelde NASA-wetenschapper Donald Kessler dat er een mogelijk catastrofale kettingreactie kan ontstaan in de ruimte. In zijn theorie is de ruimte rondom de aarde zo vervuild en en vol, zowel met actieve satellieten als oude ruimterommel, dat ruimtereizen steeds moeilijker tot misschien zelfs onmogelijk worden.

Lanceringen

Peter Beck slaat nu, 42 jaar nadat Kessler met zijn theorie op de proppen kwam, aan de alarmbel. Beck is CEO van de startup Rocket Lab en vreest dat het moeilijk zal zijn om nog een route te vinden waarin raketten ongehinderd de ruimte in gestuurd kunnen worden door de hoeveelheid objecten die in de ruimte zweven. “Dit heeft een enorm effect op lanceringen”, aldus Beck aan CNN.

Het probleem is ontstaan doordat er in de ruimte geen regulatie is. Op aarde zijn onze landen netjes afgebakend met grenzen en hebben we onderlinge afspraken, maar de ruimte is op dat vlak nog onontgonnen gebied. De laatste afspraken hierover zijn vijftig jaar geleden gemaakt.

Elon Musk

SpaceX is op dit moment één van de grootste boosdoeners. Het bedrijf van Elon Musk heeft in rap tempo 700 satellieten de ruimte ingestuurd voor het Starlink-systeem, bestaande uit internetsatellieten. Het is de grootste satellietconstellatie en SpaceX is nog lang niet klaar. Het bedrijf wil op den duur 12.000 tot 40.000 van de machines om de aarde hebben vliegen.

Ongeleide projectielen

Daarnaast is er nog ruimteafval. Dat kan samen met de satellieten en verschillende raketten een enorme kettingreactie veroorzaken. Komen er twee objecten met elkaar in aanraking op grote snelheid, dan schieten ze in een andere baan. Dan bestaat de kans dat beide objecten met andere objecten botsen, tot er talloze voorwerpen op hoge snelheid door de ruimte schieten. Een ruimte vol ongeleide projectielen zou nieuwe ruimtereizen enorm kunnen bemoeilijken.

Het bericht BIZAR. Amper nog plaats rond de aarde om veilig door de ruimte te kunnen reizen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels