HomeNieuwsBizarBijna helft Amerikanen waste zichzelf en groenten met bleekmiddel

Bijna helft Amerikanen waste zichzelf en groenten met bleekmiddel

Zo’n 40% van de Amerikanen is tijdens de Covid-19-pandemie roekeloos omgegaan met huishoudelijke ontsmettingsproducten. Ze probeerden hun groenten of hun eigen lichaam te reinigen met ontsmettingsmiddel en inhaleerden de producten ook. Zo blijkt uit een nieuw rapport van het Centers for Disease Control and Prevention, de Amerikaanse nationale gezondheidsdienst.

Toen president Trump eind april opriep om naast zonnebaden ook bleekmiddel te injecteren ter bescherming van het coronavirus, kon dat op felle kritiek van wetenschappers allerhande reageren. Toch blijkt dat een significant deel van de bevolking van de VS die waarschuwingen naast zich heeft neergelegd en zich heeft laten leiden door de huis-tuin-en-keukenwijsheid van hun staatsleider.

Nadat uit een eerder rapport al bleek dat antigifcentra heel wat meer oproepen in verband met bleekmiddelen en ontsmettingsproducten hadden binnengekregen, heeft het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention nu de resultaten van een online bevraging over huishoudelijk poets- en ontsmettingsgedrag gepubliceerd.

Gorgelen met bleekmiddel

Uit de bevraging blijkt dat 39% van de Amerikaanse respondenten toegaf op een of andere manier risicovol te zijn omgegaan met huishoudelijke ontsmettingsproducten. Het meest voorkomende risicogedrag was het wassen van voedingswaren zoals fruit en groenten met bleekmiddel, gevolgd door het wassen van handen of andere lichaamsdelen met huishoudelijke ontsmettingsmiddelen. Een kleiner aandeel beweerde ook kuisproducten te hebben ingeademd of te hebben gegorgeld met verdund bleekmiddel of met water en zeep. Een kwart van de respondenten gaf aan vermoedelijke gezondheidseffecten te hebben ervaren van het gebruik van poetsmiddelen, zoals irritatie van de neus, huid en ogen en hoofdpijn of duizeligheid.

Het Centers for Disease Control and Prevention hamert erop dat het inslikken van bleek- en ontsmettingsmiddelen tot schade aan de maag en darmen, of in het slechtste geval tot alcoholvergiftiging kan leiden. Het mengen van poetsproducten met heet water of azijn en ammoniak kan bovendien leiden tot gevaarlijk giftige dampen die zeker niet geïnhaleerd mogen worden.

Het bericht Bijna helft Amerikanen waste zichzelf en groenten met bleekmiddel verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels