HomeNieuwsBizarBEWEZEN. Dolfijnen stellen op voorhand winkellijstje op

BEWEZEN. Dolfijnen stellen op voorhand winkellijstje op

Eindelijk zijn wetenschappers erin geslaagd om de jachtgewoonten van dolfijnen te bestuderen. Blijkt dat de dieren net als wij op voorhand plannen wat ze gaan eten. 

Dat dolfijnen intelligente dieren zijn, weten we al langer. Maar tot nu toe was het niet eenvoudig om ze onder water te monitoren. Er is immers speciaal materiaal voor nodig. Bovendien zijn het snelle zwemmers, wat hen bijna ongrijpbaar maakt.

Toch hebben wetenschappers van de Britse St Andrews-universiteit meer kunnen leren over hoe de zoogdieren jagen. Met een vijf meter lange stok en zeer veel geduld hebben ze bij een groepje dolfijnen een datalogger op de rug aangebracht. Met een onderwaterrobot volgden de onderzoekers de scholen vissen die bij dit fascinerende wezen op het menu staan.

Lunchroute

En wat blijkt? Dolfijnen maken net als wij plannen voordat ze gaan eten. Zo bepalen ze op voorhand waar ze zullen jagen. Voordat ze toeslaan, gaan ze naar het wateroppervlak om van daaruit de scholen in de gaten te houden. De dieren onthouden ook waar ze al eerder vissen gevonden hebben en keren vaak naar dezelfde plaatsen terug.

Als ze zich voorbereiden op de lunch, zijn er vaak verschillende stops gepland. Zo slaan dolfijnen eerst hun slag bij de scholen dichtbij, om vervolgens dieper te duiken.

Lees hier meer over de studie.

Het bericht BEWEZEN. Dolfijnen stellen op voorhand winkellijstje op verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels