HomeNieuwsBizarBen je een avondmens? Dan heb je meer kans om vroeger te...

Ben je een avondmens? Dan heb je meer kans om vroeger te sterven

Mensen die laat gaan slapen en ’s ochtends moeilijk uit bed geraken, hebben tot 10% meer kans om vroeg te sterven. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd bij meer dan 400.000 mensen.

Een Brits-Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat wie laat gaat slapen en moeilijkheden ondervindt om de volgende morgen uit bed te geraken, 10% meer kans heeft om vroeger te overlijden. Dat meldt de VRT. Onderzoekers aan de universiteit van Northwestern (Chicago) en aan de universiteit van Surrey, hebben meer dan 400.000 mensen onderzocht. Ze moesten antwoorden op de vraag of ze een ‘avondmens’ of een ‘ochtendmens’ waren.

‘Ochtendtypes’ zijn mensen die ’s avonds op tijd gaan slapen en ’s ochtends uitgerust ontwaken. ‘Avondtypes’ blijven laat op en hebben de volgende morgen moeite om op te staan. Zes en een half jaar na de bevraging bleken er in de groep van de ‘avondtypes’ 2% meer mensen gestorven te zijn dan bij de ‘ochtendtypes’. Van de deelnemers die zichzelf een ‘uitgesproken avondtype’ noemden, bleken er 10% meer overlijdens te zijn. Dat doet de onderzoekers besluiten dat ‘avondtypes’ een grotere kans hebben om vroeger te sterven.

Biologische klok

Op de vraag waarom mensen laat opblijven bestaat geen eenduidig antwoord. “Het zou kunnen dat ze een biologische klok hebben die niet is aangepast aan hun omgeving”, zegt onderzoekster Kristen Knutson. “Het zou ook kunnen dat ze psychologische problemen hebben, onvoldoende bewegen, laat eten of drugs of te veel alcohol gebruiken.”

Het bericht Ben je een avondmens? Dan heb je meer kans om vroeger te sterven verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels