HomeNieuwsActualiteitRaadpleging huisarts wordt duurder in 2023

Raadpleging huisarts wordt duurder in 2023

Het tarief voor een consultatie bij de huisarts en bepaalde specialisten wordt vanaf 1 januari 2023 opgetrokken tot 30 euro. Dat zijn de artsen en ziekenfondsen overeengekomen. Het gaat enerzijds om de doorrekening van de indexering, maar ook deels om een opwaardering van de laagste consultatiehonoraria, waaronder dat voor huisartsen. Voor de patiënt verandert er echter niets.

Net als alle andere verloningen worden ook de artsenhonoraria geïndexeerd. Dat gebeurt op basis van de afgevlakte gezondheidsindex die in juni vorig jaar 8,14 % bedroeg. Een deel daarvan – 2 % – werd vorig jaar al verrekend.

Indexering

De artsen en ziekenfondsen hebben geopteerd voor een gedifferentieerde indexatie. Concreet houdt dat in dat bepaalde honoraria lager werden geïndexeerd – hoofdzakelijk technische verstrekkingen -, terwijl er voor andere een hogere indexatie werd doorgevoerd. Daarnaast blijft dan nog een spaarpotje over waarmee nieuwe initiatieven kunnen worden gefinancierd. Met dat geld werd beslist om de raadplegingshonoraria voor huisartsen nog eens met 0,81 cent op te trekken en voor bepaalde specialisten die hun inkomen vooral uit raadplegingen halen, zoals reumatologen en oncologen, met een euro.

Daardoor krijgt een huisarts vanaf 1 januari 2023 30 euro per consultatie tegenover 27,25 euro in 2022. In totaal gaat het voor hen dus om een stijging met 10 %.

Remgeld blijft gelijk

Voor de patiënt verandert er echter niets. Het remgeld blijft onveranderd op 4 euro voor patiënten met een globaal medisch dossier, 6 euro voor patiënten zonder en 1 euro voor patiënten met een voorkeurstarief. Ook bij specialisten blijft het remgeld hetzelfde: 12 euro voor niet-voorkeurstarieven en 3 euro voor patiënten met een voorkeurstarief.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/raadpleging-huisarts-wordt-duurder-2023

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels