HomeNieuwsActualiteitNationale Bank ziet geen recessie in België, maar noemt toestand overheidsfinanciën «onhoudbaar»

Nationale Bank ziet geen recessie in België, maar noemt toestand overheidsfinanciën «onhoudbaar»

De Belgische economie zal naar alle waarschijnlijkheid een recessie – waarbij de economie twee kwartalen na elkaar krimpt – kunnen vermijden. Dat heeft de Nationale Bank van België (NBB) maandag gezegd bij de voorstelling van haar najaarsramingen.

De economie heeft zich het afgelopen jaar meer robuust getoond dan verwacht, zo klonk het tijdens een persconferentie, vooral dankzij de consumptie van de gezinnen. Ook in het derde kwartaal was er nog groei. Mogelijk zal de economie in het huidige kwartaal, het slotkwartaal van 2022, lichtjes krimpen, maar ook dat is niet zeker. In elk geval zou dat de bodem zijn; de Nationale Bank verwacht dat de economische groei in het voorjaar zal aantrekken. Op jaarbasis zou er dan 0,6 % groei zijn.

Toestand onhoudbaar

NBB-gouverneur Pierre Wunsch herhaalde tijdens de persconferentie dat de toestand van de overheidsfinanciën op middellange termijn onhoudbaar is. «Er is een risico op een ontsporing», klonk het. De Nationale Bank verwacht de komende jaren – bij ongewijzigd beleid – begrotingstekorten van telkens zowat 5 %, de overheidsschuld zou toenemen tot bijna 112 % van het bruto binnenlands product in 2025.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/nationale-bank-ziet-geen-recessie-belgie-maar-noemt-toestand-overheidsfinancien-onhoudbaar

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels