HomeNieuwsWat is clean beauty en hoe vind je de juiste producten?

Wat is clean beauty en hoe vind je de juiste producten?

Vroeger was clean beauty nog niet zo populair. De meeste mensen waren zich niet bewust van de ingrediënten in producten die ze dagelijks op hun gezicht en lichaam smeerden. Parabenen, siliconen, sulfaten… Men stond er allemaal niet zo bij stil. Inmiddels is clean beauty een echte trend geworden en heeft het een vaste plek gekregen in de beautywereld. Maar wat is clean beauty nu eigenlijk? Is het beter dan de klassieke huidverzorging? En hoe vind je clean beauty producten?

Wat is clean beauty? Deze term heeft eigenlijk geen universele betekenis. Als er over clean beauty wordt gesproken, dan gaat het over producten van natuurlijke oorsprong die vrij zijn van synthetische en chemische ingrediënten die als schadelijk worden gezien.

Bij clean beauty-merken staat de zuiverheid van hun producten op de eerste plaats. Ze zijn niet per se beter dan de klassieke huidverzorging, maar ze zijn wél vrij van veel schadelijke ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan parabenen, siliconen, sulfaten, minerale oliën, synthetische parfums en microplastic. Bovendien zijn clean beauty producten dikwijls duurzaam ontwikkeld en bevatten ze een milieuvriendelijke verpakking. De producten zijn ook vegan, wat wil zeggen dat ze geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. De producten worden ook niet op dieren getest.

Welke ingrediënten moet je vermijden?

Steeds meer merken krijgen het ‘clean-label’ en dat is goed, want zo wordt het gemakkelijker om zelf zuivere beautyproducten te scoren! Hieronder vind je alvast een aantal bestanddelen waar je moet op letten als je de ingrediëntenlijst bekijkt.

Synthetische kleurstoffen (FD, FDC of FD&C colour) moet je vermijden, want deze maken je huid gevoeliger. Kies bij voorkeur voor parfumvrije producten, want zelfs op geuren die afkomstig zijn van planten (bv. lavendel of geranium) kan je huid overgevoelig reageren. Ook minerale oliën (petroleum, petrolatum en paraffinum liquidum) moet je vermijden. Dit zijn goedkope bijproducten uit de olie-industrie en kunnen je poriën verstoppen.

Let op met harde sulfaten (SLS of sodium lauryl sulfaten). Dit zijn sterke reinigers die aan producten worden toegevoegd om ze te doen schuimen. Ook polyethenen (PEG’s) vermijd je beter want ook deze stoffen helpen schuimen, door ingrediënten zoals water en olie makkelijker te doen mengen. Echter zijn PEG’s eigenlijk miniscule plasticdeeltjes (ook microbeads genoemd) die erg schadelijk zijn voor het milieu.

Ook siliconen ben je liever kwijt dan rijk. Je kunt deze groep polymeren herkennen aan de ingrediënten die eindigen op -cone, -conol of -siloxane. Siliconen worden voornamelijk gebruikt in haarproducten en leggen een zware laag op je haren. Parabenen zijn ook niet ideaal. Methylparaben, propylparaben, butylparaben en benzylparaben zijn niet per se slecht want ieder product heeft nu eenmaal bewaarmiddelen nodig. Maar in zuivere beautyproducten worden ze vaak vervangen door meer natuurlijke bewaarstoffen.

Als laatste kan je chemische UV-bescherming ook beter vermijden. Hoewel deze niet heel slecht zijn, worden ze wel dikwijls vervangen door minerale zonbescherming. Deze is vaak milder voor je huid en vriendelijker voor het milieu. Als je dan toch bezig bent met clean beauty, dan kan je het maar beter direct goed doen!

Hoe vind je clean beauty producten?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Begrijpelijk! Daarom bestaan er een aantal hulpmiddelen om je zoektocht naar clean beauty wat gemakkelijker te maken. Zo kan je op de site van Good Face Project zoeken op product. Op deze site zijn duizenden producten beoordeeld op hoe clean ze werkelijk zijn. Bij ieder product staat uitgelegd of het goed of slecht is.

Daarnaast is er ook een clean beauty app waarmee je makkelijk en snel kunt zien hoe zuiver een product is. Het enige wat je hoeft te doen, is de ingrediëntenlijst scannen. Vervolgens beoordeelt de app het product op basis van de ingrediënten. Vaak geeft hij een score en een groen, oranje of rood bolletje naargelang de zuiverheid van het product. Yuka, Think Dirty, Inci Beauty en Clean Beauty zijn de bekendste clean beauty apps.

Tenslotte raden we ook zeker de one.two.free! bij Douglas aan. Dit is een clean beauty gezichtsverzorgingslijn met de beste ingrediënten voor een stralend mooie huid in slechts drie simpele stappen: clean, prepare & care. Wij zijn alvast helemaal fan! Jij ook?

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels