HomeNieuwsVier manieren om energie te besparen

Vier manieren om energie te besparen

Er zijn veel verschillende manieren om het energieverbruik van uw huishouden te verminderen, variërend van eenvoudige gedragsaanpassingen tot uitgebreide huisverbeteringen. De twee belangrijkste motieven om energie te besparen zijn natuurlijk het besparen op energierekeningen, wat je ook kunt doen met behulp van Easyswitch energie vergelijken, en het milieu beschermen. Het is dan ook verstandig om gebruik te maken van een paar verschillende manieren om te besparen op je energieverbruik, zoals de tips die genoemd worden in dit artikel. Overigens kan het ook slim zijn om je aan te sluiten bij een energiecollectief, net zoals het gebruiken van de onderstaande manieren. 

Dagelijkse gedrag aanpassen

Om het energieverbruik in je huis te verminderen, hoef je niet per se de deur uit om energiezuinige producten aan te schaffen. Energiebesparing kan zo simpel zijn als het uitschakelen van lichten of apparaten wanneer je ze niet nodig hebt. Ook verbruik je minder energie-intensieve apparaten door huishoudelijke taken handmatig uit te voeren, zoals het ophangen van je kleding in plaats van in de droger of met de hand afwassen in plaats van de vaatwasser aanzetten. De gedragsaanpassingen die het grootste potentieel voor besparingen opleveren, zijn het verlagen van de verwarming van je thermostaat in de winter en het minder gebruiken van je airconditioner in de zomer.

Gebruik slimme stekkerdozen

De elektriciteit die wordt gebruikt door elektronica wanneer deze is uitgeschakeld of in de stand-bymodus staat, is een grote bron van energieverspilling. Er wordt zelfs geschat dat 75 procent van de energie die wordt gebruikt om huishoudelijke elektronica van stroom te voorzien, wordt verbruikt wanneer ze zijn uitgeschakeld, wat je tot 200 euro per jaar kan kosten. Slimme stekkerdozen, ook wel geavanceerde stekkerdozen genoemd, elimineren het probleem van dit energieverbruik door de stroom naar elektronica uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn.

Vervang je gloeilampen

Traditionele gloeilampen verbruiken een buitensporige hoeveelheid elektriciteit en moeten vaker worden vervangen dan hun energiezuinige alternatieven. Halogeengloeilampen, compacte fluorescentielampen (CFL lampen) en light emitting diodes (LED lampen) verbruiken 25 tot en met 80 procent minder elektriciteit en gaan 3 tot 25 keer langer mee dan traditionele lampen. Hoewel energiezuinige lampen wel wat duurder zijn, betekent hun efficiënte energieverbruik en langere levensduur dat ze op de lange termijn minder kosten. Desondanks is het zeker een goed idee om de gloeilampen in je huis te vervangen voor LED lampen, wat een grote aanrader is. 

Koop energiezuinige apparaten

Gemiddeld zijn apparaten verantwoordelijk voor ongeveer 13 procent van het totale energieverbruik van huishoudens. Let bij de aanschaf van een apparaat op twee cijfers: de initiële aankoopprijs en de jaarlijkse bedrijfskosten. Hoewel energiezuinige apparaten mogelijk hogere aanschafprijzen hebben, zijn hun bedrijfskosten vaak 9 tot en met 25 procent lager dan bij conventionele modellen. Wanneer je een energiezuinig apparaat aan wilt schaffen moet je op zoek gaan naar apparaten met het ENERGY STAR label. Dit toont namelijk aan dat het apparaat tijdens gebruik en de stand-by modus dat het minder energie verbruikt dan de standaardmodellen, waardoor energie besapren dus mogelijk is.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels