HomeNieuwsVideo‘Orkesthonden’ geven het beste van zichzelf op symfonie van Leopold Mozart in...

‘Orkesthonden’ geven het beste van zichzelf op symfonie van Leopold Mozart in Denemarken (video)

Drie honden waren zondagavond de sterren van de avond tijdens een uniek concert in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Aangemoedigd door hun baasjes blaften ze op het ritme van ‘De Jachtsymfonie’ van Leopold Mozart, de vader van de wereldberoemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. Ze werden daarbij begeleid door het Deense Kamerorkest.

Op commando blaffen op het ritme van een kamerorkest, dat was de taak van de drie hondjes. Ze werden afgelopen zomer geselecteerd voor hun onnavolgbaar talent en waren sindsdien druk aan het oefenen met hun baasjes, zodat hun ‘stemtimbre’ zou afgestemd zijn op de muziek van ‘De Jachtsymfonie’.

«De symfonie bestaat uit drie delen en in het laatste deel zullen we de jacht horen beginnen en zullen we geweerschoten horen. Dan zullen de honden beginnen te blaffen», vertelde de regisseur, Andreas Vetö, tijdens een repetitie van het orkest. Het gaat om een weinig gekend werk van Leopold Mozart en maar zelden staan er ook effectief honden op de scène. Meestal werkt men met vooraf opgenomen geluiden, maar dat was voor het Deense orkest uitgesloten.

Geen primeur

«Onze chef d’orchêstre Adam Fischer wil al langer het stuk interpreteren zoals het destijds bedoeld was en de deelname van de honden integreren in het geheel», zegt Vetö. Het gaat niet om een absolute primeur: in 2014 deed een orkest in Pittsburg dit het Deense orkest reeds voor.

Tijdens de repetitie luisterden de viervoeters zonder terugdeinzen naar de eerste delen van de symfonie voordat ze voor het orkest verschenen om deel te nemen, onder leiding van hun baasjes.

«Als ik daar alleen zou staan, zou ik nerveus zijn. Maar alle aandacht is op haar gericht, zij is de ster», zegt Helle Lauvring, eigenaar van Cookie, een Spaanse waterhond van vier jaar. «Ik sta vlak achter haar met al het lekkers terwijl ik met de vingers knip om de hond op commando te laten blaffen.»


Alles wat je wilt weten vind je op Metrotime.be

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/wtf/orkesthonden-geven-het-beste-van-zichzelf-op-symfonie-van-leopold-mozart-denemarken-video

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels