HomeNieuwsVideoAustralische man en zijn hond gered na maanden op zee (video)

Australische man en zijn hond gered na maanden op zee (video)

Een Australische man is samen met zijn hond gered na maanden op de oceaan te hebben rondgedobberd, zo meldt Sky News Australia.

De 51-jarige Tim Shaddock vertrok in april vanaf het Mexicaanse La Paz naar Frans Polynesië, maar een storm zorgde er al snel voor dat de zeilboot geen elektriciteit meer had en niet kon communiceren. De Australiër overleefde maandenlang op rauwe vis en regenwater.

Shaddock en zijn hond Bella gebruikten het ruim om te schuilen voor de felle zon. Hun zeilboot werd afgelopen week gespot door een helikopter. Een vissersschip pikte de boot daarna op.

Vermagerd

Shaddock had een lange baard en was zichtbaar vermagerd, maar hij is naar eigen zeggen gezond, net als Bella. «Ik ben door een zeer moeilijke tijd gegaan op zee, ik heb gewoon rust en goed voedsel nodig, want ik ben zo lang alleen geweest», zei hij in een video die de vissers van hem maakten.

De vissers zorgen momenteel voor de man en zijn hond en brengen ze terug naar Mexico. Daar zullen ze verder behandeld worden. De behandelende arts vertelde 9News dat de man «normale vitale functies» heeft.

Naald in een hooiberg

Professor Mike Tipton, een oceaanoverlevingsexpert aan de Universiteit van Portsmouth, zegt dat Shaddocks survivalverhaal slechts deels te danken is aan geluk. «Het is een combinatie van geluk en vaardigheid», vertelde hij aan Weekend Today. «Je moet bijvoorbeeld ook weten dat je jezelf tegen de zon moet beschermen, want het laatste wat je wilt als je dreigt uit te drogen is zweten.»

Cruciaal om te overleven is het veiligstellen van een verse watervoorraad, waarbij klimaat en locatie een grote rol spelen. «Deze survivalverhalen vinden meestal plaats in de Stille Oceaan», aldus Tipton. «Als je terugkijkt in de geschiedenis, komen ze meestal voor in warme omgevingen, want in een koude omgeving overleef je niet lang genoeg.»

Desondanks noemt hij de redding van Shaddock een «naald in een hooiberg»-situatie: «Mensen moeten beseffen hoe klein de boot is en hoe uitgestrekt de Stille Oceaan is. De kans dat iemand wordt gevonden is vrij klein.»


Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/wtf/australische-man-en-zijn-hond-gered-na-maanden-op-zee-video

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels