HomeNieuwsSlachtoffers van overstromingen: "we spuwen bloed"

Slachtoffers van overstromingen: “we spuwen bloed”

Na de stortregens van midden juli hadden de slachtoffers van de overstromingen geen andere keuze dan hun beschadigde huizen schoon te maken, te ontruimen en te ontvochtigen. Een groot werkterrein dat meer dan één persoon ziek heeft gemaakt.

Trooz, in de Luikse regio, werd zwaar getroffen door het slechte weer. Chris en zijn gezin, die in de gemeente wonen, zijn al twee weken bezig met het schoonmaken van hun huizen, waar meer dan 1,5 meter water is binnengesijpeld, dat puin, vocht, olie en schimmel met zich heeft meegebracht. “We droegen de hele tijd handschoenen. Maar de lucht was zo ondragelijk dat we onze maskers niet op konden houden,” vertelde Chris aan 7sur7.

In het midden van de ramp, verspreidde zich een ziekte. Hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, hoofdpijn, diarree… de eerste symptomen ontwikkelden zich snel. “Af en toe spuugden mijn moeder en ik zelfs bloed,” voegt Chris toe, wiens moeder ook een schimmel op haar huid kreeg.

Verscheidene hypothesen

Ongerust ging de familie naar de dokter. Tests en bloedonderzoek wezen coronavirus en chlamydia uit. Op maandag onderging Chris een nieuwe reeks tests om de oorzaak van deze kwalen te achterhalen. Volgens 7sur7 wordt nu gedacht aan olievergiftiging, leptospirose (een bacteriële ziekte die wordt overgebracht via water dat besmet is met urine van knaagdieren), pest of cholera. De resultaten moeten woensdag bekend zijn.
Ondanks de bezorgdheid en de symptomen hebben Chris en zijn gezin hun schoonmaakwerkzaamheden niet stopgezet. “Het hield ons niet tegen. Ondanks de ziekte moesten we doorgaan voordat het in de huizen nog erger werd,” zegt ze. “De dokter raadde het af, maar we moeten koste wat kost van het vocht af. Als we niets doen, zijn de huizen misschien niet meer bewoonbaar.
Volgens 7sur7 zijn Chris en zijn gezin niet de enige inwoners van de stad die door de ziekte zijn getroffen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels