HomeNieuwsRussen bouwen kernonderzeeër die tsunami’s opwekt

Russen bouwen kernonderzeeër die tsunami’s opwekt

Onheilspellend nieuws uit Rusland, want daar wordt een nucleaire onderzeeër ontwikkeld. Die zou over een kernkop beschikken die tsunami’s kan opwekken met golven tot meer dan 100 meter hoog.

De Russische president Vladimir Poetin zei tijdens een toespraak op 1 maart al dat het land bezig is met kernwapens te produceren. Een van die kernwapens wordt ook wel ‘Poetins doomsday machine’ genoemd en blijkt nog een stuk gevaarlijker dan gedacht.

Het gaat om een zogenaamde status 6-drone, een onderzeeër met nucleaire wapens aan boord die autonoom zelfs de diepste wateren kan doorkruisen. Naar verluidt zou dit vaartuig een kernkop van 100 megaton aan boord kunnen hebben.

VS binnen bereik

Om je een idee te geven van wat dat kan aanrichten: experts zeggen dat als het oorlogsvaartuig van onder het water een kernkop afvuurt van 50 megaton, de helft dus, er golven tot 100 meter hoog kunnen ontstaan. Een dergelijke tsunami kan hele kuststeden wegvagen.

In zijn speech vermeldde Poetin al dat de onderzeeër zowel ter land als vliegtuigen in de lucht kan aanvallen. Het ding zou een bereik hebben van bijna 10.000 kilometer en een topsnelheid van 56 knopen (104 km/uur). Mocht je nog twijfelen: de Verenigde Staten ligt binnen bereik van de kernraketten.

Het bericht Russen bouwen kernonderzeeër die tsunami’s opwekt verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels