HomeNieuwsMummy duikt op in Iran na mysterieuze verdwijning

Mummy duikt op in Iran na mysterieuze verdwijning

In Iran is bij hoofdstad Teheran een mummy gevonden. Vermoed wordt dat het gaat om de resten van Reza Shah Pahlavi, de vader van de laatste sjah of koning van Iran. De mummy heeft intussen al een en ander meegemaakt.

De resten zijn eerder deze week gevonden tijdens de bouw van een schrijn in Shahr-e Ray, ten zuiden van Teheran. Zijn kleinzoon Reza Pahlavi, die ook politiek actief is in de Verenigde Staten, vermoedt dat het gaat om Reza Shah Pahlavi. Diens tombe stond voordat ze vernield werd tijdens de revolutie van 1979 immers in Shahr-e Ray. De mummy verdween toen spoorloos.

Reza Shah Pahlavi heeft zowel voor als na zijn dood flink wat meegemaakt. In 1921 lanceerde hij een militaire coup, waarna hij vanaf 1925 tot 1941 over Iran regeerde. Hij stichtte zo de Pahlavi-dynastie.

Welbereisde mummy

Als leider kreeg Reza Shah steeds meer kritiek omdat hij aanvallen lanceerde op religies en het naar verluidt niet zo nauw nam met de mensenrechten. Uiteindelijk werd hij door de Britten en de Russen gedwongen om zijn troon af te staan aan zijn zoon. Nadat hij uit Iran verbannen werd, leefde hij nog drie jaar in Zuid-Afrika.

In 1944 kwam hij daar om het leven. Vanuit Zuid-Afrika werden zijn resten naar Egypte gebracht, waar hij gemummificeerd en begraven werd. Vele jaren later werd zijn mummy terug naar Iran gebracht. Zijn mausoleum daar werd in 1979 vernield toen zijn zoon Mohammed Reza Shah van de troon gezet werd.

Kleinzoon Reza Pahlavi vraagt nu om de mummy te laten onderzoeken door medische professionals die het vertrouwen van de familie genieten. Zo kan de theorie bevestigd worden. Hij hoopt ook dat zijn opa in Iran een gepaste begraafplaats kan krijgen.

Het bericht Mummy duikt op in Iran na mysterieuze verdwijning verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels