HomeNieuwsOf dieet succesvol is hangt af van je sociale status

Of dieet succesvol is hangt af van je sociale status

Het dieet waarbij je rood vlees, zoetigheden en en geraffineerde granen zo veel mogelijk vermijdt, werkt beter bij mensen met een hogere status. Dat blijkt uit een onderzoek van het IRCCS Neuromed Institute.

De onderzoekers namen de eetgewoontes, het inkomen en het opleidingsniveau van bijna 19.000 Italianen onder de loep. Ze keken daarbij ook hoeveel van hen in vier jaar tijd een hart-of vaatziekte kregen.

Wat blijkt? Het mediterrane dieet, waarbij vis, fruit, groenten, noten en volkoren producten worden gegeten, heeft vooral nut bij mensen met een gunstige sociaaleconomische positie. Zij hebben 60% minder kans op een hart- of vaatziekte of een beroerte.

Vaker biologisch

Er zijn heel wat mogelijke verklaringen. Mensen die meer verdienen, eten volgens de onderzoekers voeding die meer anti-oxidanten en micronutriënten bevat. Ze kopen ook vaker biologische groenten en brood met veel granen.

“Een goed inkomen maakt het makkelijker om veel verschillende soorten voedsel te kopen”, benadrukt Giovanni de Gaetano, hoofdonderzoeker van de studie. “Zeker wanneer je een groot gezin hebt, kunnen de kosten behoorlijk oplopen.”

Beter bereiden

Daarnaast bereidt die groep haar groenten op zo’n manier dat de voedingsstoffen beter bewaard worden.

Volgens diëtist Joan Salge Blake kan het dieet succesvol zijn, ook al heb je een lager inkomen. Zo raadt zij aan om producten te kopen die in de aanbieding of in het seizoen zijn, etenswaren in te vriezen of aan te schaffen in blik en de groenten niet te lang te koken.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels