HomeNieuwsLifestyleZwanger en op zoek naar werk? Dan heb je minder kans op...

Zwanger en op zoek naar werk? Dan heb je minder kans op een baan

Ben je van plan om enkele kleine koters op de wereld te zetten of lopen er al een paar rond? Als je dan ook nog eens werkzoekend bent, kunnen je sollicitaties wel eens slecht aflopen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van de Universiteit van Linz in Oostenrijk.

De onderzoekers namen zo’n 9.000 sollicitaties onder de loep waar weel vrouwen op reageerden, zoals voor secretaresses en accountants. De vacatures waren verschenen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De wetenschappers kozen voor deze drie landen omdat het hier gebruikelijk is om je burgerlijke staat en de leeftijd van je kinderen op je cv te vermelden. Opmerkelijk, in Duitsland vermelden sommige sollicitanten zelfs ‘gezin compleet’ op hun cv om aan te tonen dat er geen nieuwe baby zal komen.

Tijdelijke vervanging

Uit het onderzoek blijkt dat singles meer kans maken op een baan dan getrouwde vrouwen zonder kroost. De kans is immers groot dat die kinderen er binnen aanzienlijke tijd wél gaan komen. “Wie jonge kinderen heeft, heeft ook minder kans om de baan te krijgen”, zegt professor Doris Weichselbaumer aan RTL Z. Met oudere kinderen, nemen de sollicitatiekansen weer toe.

Werkgevers vrezen er blijkbaar voor dat werkende moeders zich vaak zullen ziek melden, wat niet goedkoop is voor het bedrijf. De werkgever moet dan namelijk op zoek gaan naar tijdelijke vervanging of taken verdelen onder het overige personeel. Dat geldt ook voor wanneer de vrouw in kwestie in verwachting geraakt. Belangrijk detail, wie fulltime aan de slag wil, heeft minder kans een baan mis te lopen. Werkggevers gaan ervan uit dat moeders dan wel voor een goede oppas hebben gezorgd.

Zwangerschapsdiscriminatie

Uit eerder onderzoek bleek al dat maar liefst 45% van de werkende vrouwen ervaringen heeft die wijzen op zwangerschapsdiscriminatie. Nochtans is dat bij wet verboden. Wie hiermee in aanraking komt, kan een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens.

Het bericht Zwanger en op zoek naar werk? Dan heb je minder kans op een baan verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels