HomeNieuwsLifestyleZo zagen honden er 4.000 jaar geleden uit

Zo zagen honden er 4.000 jaar geleden uit

Voor de allereerste keer zijn wetenschappers erin geslaagd om een gezichtsconstructie te maken van honden die 4.000 jaar geleden leefden. Het onderzoek werd besteld door Historic Environmet Scotland (HES).

De wetenschappers baseerden zich op een hondenschedel die meer dan een eeuw geleden werd gevonden op één van de Schotse Orkney-eilanden. Het wordt aangenomen dat de hond samen met 23 andere honden en 8 mensen werd begraven in een tombe voor een religieus ritueel.

Huisdieren en schapen hoeden

“Net zoals honden vandaag heel erg geliefd zijn, geloven we dat ze ook een belangrijke rol speelden in neolithisch Orkney”, zegt HES-manager Steve Farrar in een persbericht. “Ze werden toen al getrained als huisdieren, bewakers en werden wellicht door boeren gebruikt om schapen te hoeden.”

Realistisch

Begin dit jaar maakten enkele wetenschappers een CT-scan van één van de hondenschedels zodat er een 3D-print van gemaakt kon worden. Forensisch artiest Amy Thornton ging er vervolgens mee aan de slag. Ze maakte een realitisch model, inclusief spieren, huid en haar. Wetenschappers vermoeden dat de hond zo groot was als een hedendaagse Schotse herdershond.

(Lees hieronder verder.)

Foto HES
Foto HES

Eerder maakte onderzoekers al reconstructies van mensen uit het Neolithicum, maar nog nooit eerder werd dat voor een dier gedaan.

Het bericht Zo zagen honden er 4.000 jaar geleden uit verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels