HomeNieuwsLifestyleZo geraak je over een liefdesbreuk

Zo geraak je over een liefdesbreuk

Iedereen maakt het wel een (of meerdere) keren mee. De man of vrouw met wie je je leven deelt, blijkt dan toch niet de ware te zijn. Of je partner trekt er onverwacht de stekker uit. Pijnlijk, maar deze vier stappen geraak je er makkelijker overheen.

Volgens ‘The Journal of Positive Psychology’ duurt het elf weken om je beter te voelen na een breuk met je geliefde. Een andere studie vond dan weer dat het eerder achttien maanden duurt voor je het einde van een huwelijk hebt verwerkt. Echt voorspellen hoe lang je het moeilijk gaat hebben, kunnen we dus duidelijk niet.

Al is het belangrijk  om te beseffen dat je niet alleen bent. Miljoenen mensen maken het mee of hebben het ooit meegemaakt. Relatie-experte Amanda Major legt in de Britse krant The Independent uit dat je vier stappen moet nemen om over iemand te geraken.

1. Neem je tijd om te rouwen

Voor sommige mensen lijkt het alsof je geliefde dood is wanneer een relatie eindigt. Eerst zag je elkaar elke dag, nu nooit meer. Het is belangrijk om die nieuwe realiteit te accepteren. Loop niet weg van je verdriet en van je verlies, maar geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe leven. Terwijl je nadenkt over je relatie en de emoties die je voelde, leer je misschien belangrijke dingen over jezelf en over wat je wil in een volgende relatie.

2. Ga op zoek naar de connectie met jezelf

In veel relaties ligt de focus op ‘wij’ in plaats van op ‘mij’. Je breuk geeft je dus de unieke mogelijkheid om even te beseffen waar jij staat in je leven. Misschien kan je op zoek gaan naar een nieuwe hobby of opnieuw afspreken met oude vrienden. Die focus op jezelf kan ervoor zorgen dat met meer zelfbewustzijn op zoek gaat naar een nieuw lief. Zoek niet te snel troost in de armen van iemand anders, maar zoek in de eerste plaats troost bij jezelf.

3. Wees niet bang om hulp te zoeken

Het gebeurt zelden dat mensen samen beslissen om uit elkaar te gaan. Meestal valt één van de twee volledig uit de lucht. Die partner is vaak in shock, en voelt zich erg in de steek gelaten. Dat wil echter niet zeggen dat jij geen liefde meer verdiend. Focus niet op wat je fout hebt gedaan, maar focus op wat je kan doen om je op dit moment beter te voelen. Praten helpt, maar geef duidelijk aan je familie en vrienden aan waar je wel of niet over kan/wil praten. Je hebt je netwerk nodig om over de breuk te geraken.

4. Tijd heelt echt elke wonde

Vlak na de het einde van je relatie is het vaak moeilijk om in te zien, maar als de tijd voorbijgaat, verminderen de gevoelens van pijn en verraad. Op een dag kan je aan die persoon denken, zonder dat je je slecht of verdrietig voelt. Als je het gevoel hebt na lange tijd echt niet over die berg verdriet heen te geraken, kan het misschien raadzaam zijn om professionele hulp te zoeken.

Het bericht Zo geraak je over een liefdesbreuk verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels