HomeNieuwsLifestyleZijn hevig jeukende borsten een symptoom van borstkanker?

Zijn hevig jeukende borsten een symptoom van borstkanker?

Bij veel vrouwen komt het wel eens voor: je krijgt ineens last van hevig jeukende borsten op een moment dat je er niets aan kan doen. Vaak is de oorzaak van deze jeuk onschuldig, bijvoorbeeld een droge huid, geneesmiddelen of een huidziekte. Het komt maar zelden voor dat jeukende borsten een symptoom zijn van borstkanker. Dat bevestigt huisarts en medisch adviseur Clare Morrison.

“Het is zeker niet ongewoon dat borsten hevig jeuken”, verklaart Morrison aan Metro UK. “In zeldzame gevallen kan een hevig jeukende borst een symptoom zijn van borstkanker, meer bepaald inflammatoire borstkanker. Maar vaak hoef je niet te panikeren en is de oorzaak onschuldig.”

Huidaandoening

In veel gevallen is de oorzaak van jeukende borsten te vinden bij goedaardige huidaandoeningen zoals eczeem, een insectenbeet of allergieën. Het komt ook regelmatig voor tijdens de zwangerschap of wanneer je te lang in de zon hebt gelegen. Bij vrouwen die borstvoeding geven kan spruw, een veel voorkomende schimmelinfectie, aan de basis liggen van een vervelende jeuk.

Goede beha’s

Dr. Morrison benadrukt verder het belang van goed passende beha’s. “Probeer altijd te sporten met een goed passende beha. Als je beha niet goed zit, schuurt de stof tegen je huid en veroorzaakt dat irritatie. Dat komt vaak voor bij beha’s uit synthetische materialen”, zegt ze.

Zweet onder de borsten kan ook een oorzaak zijn van jeukende borsten. “Wanneer zweet zich verzamelt onder de plooi van je borsten, kan de combinatie van warmte, zweet en wrijving een geïrriteerde huid veroorzaken”, aldus dokter Morrison. Een goede hygiëne en passende kledij kan dit voorkomen.

Doktersadvies

Wanneer de jeuk blijft aanhouden en niets lijkt te helpen, kan een bezoek aan de huisdokter uitkomst bieden, zegt dokter Morrison. “Als de jeuk blijft aanhouden tijdens verschillende fases van je menstruele cyclus en eenvoudige middeltjes niet helpen, is een medisch onderzoek aangewezen. En ga zeker naar de dokter als er een voorgeschiedenis van borstkanker in de nabije familie is”, besluit ze.

 

Het bericht Zijn hevig jeukende borsten een symptoom van borstkanker? verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels