HomeNieuwsLifestyleWil je 300 calorieën per dag minder eten? Dan moet je iets...

Wil je 300 calorieën per dag minder eten? Dan moet je iets heel simpel (en aangenaam) doen

Onderzoekers van de Universiteit van Chicago hebben dé methode gevonden voor wie wil afvallen, maar liever lui dan moe is. Op basis van hun onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘JAMA internal Medicine’ blijkt namelijk dat als je langer slaapt, je vaak wel tot 300 calorieën per dag minder naar binnenspeelt.

Het gerandomiseerd onderzoek (met controlegroep) van de Universiteit van Chicago vroeg aan jongvolwassenen met overgewicht die doorgaans minder dan 6,5 uur per nacht sliepen om twee weken lang 8,5 uur per nacht te slapen. Het resultaat? Na die twee weken met twee uur meer slaap, namen de deelnemers ongeveer 270 calorieën minder in per dag. Sommige aten zelfs 500 calorieën minder.

Estra Tasali, professor van de faculteit Geneeskunde en co-auteur van het onderzoek noemt zijn resultaten op CNN «een game changer». Ze berekenden dat wie 270 calorieën per dag minder at op drie jaar tijd zo’n 11,8 kilo zou verliezen énkel en alleen door meer te slapen. «Voldoende slapen kan dus een betekenisvolle impact hebben op je gewicht», vult professor Tasali aan.

Hormonen boosdoener

De studie maakte geen gebruik van een slaaplab, maar gebruikte resultaten uit de ‘echte wereld’ en analyseerde urinetesten om de calorieën accuraat te meten. Dat zou voor meer betrouwbare resultaten moeten zorgen.

CNN vult verder aan dat het verband tussen voldoende slaap en gewichtsverlies te wijten is aan twee hormonen: ghreline en leptine. Ghreline stimuleert honger en is actiever wanneer er sprake is van slaaptekort. Leptine is een hormoon dat aangeeft wanneer we genoeg gegeten hebben, maar als we te weinig geslapen hebben, produceren we er minder van, waardoor we meer eten.

Tot slot hebben niet alleen mensen met overgewicht er baat bij om voldoende te slapen. Ook andere mensen ervaren gezondheidsvoordelen wanneer ze uitgerust zijn.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/wil-je-300-calorieen-dag-minder-eten-dan-moet-je-iets-heel-simpel-en-aangenaam-doen

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels