HomeNieuwsLifestyleDIT zou de oorzaak kunnen zijn van een seksverslaving bij mannen

DIT zou de oorzaak kunnen zijn van een seksverslaving bij mannen

Seksverslaving wordt veelal omschreven als een stoornis waarbij iemand er maar niet in slaagt om zijn intense seksuele impulsen te beheersen, met seksueel compulsief gedrag als gevolg. Over de oorzaak van een seksverslaving is maar weinig geweten, maar Zweeds onderzoek dat begin februari gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’ denkt nu dat ze een mogelijke oorzaak gevonden hebben van een seksverslaving bij mannen.

Zowel mannen als vrouwen kunnen lijden aan een seksverslaving, maar onderzoekers van de Umeå Universiteit focusten voorlopig enkel op mannen. Ze onderzochten 64 mannen met een seksverslaving en ook 38 mannen die een ‘normale’ behoefte hadden aan seks.

Wat bleek? Mannen met het een «hyperseksuele stoornis» hadden «opvallend meer» oxytocine in hun bloed, ofwel: het knuffelhormoon. Mannen en vrouwen produceren vanzelf oxytocine, een stof die er ook voor zorgt dat andere hormonen zoals dopamine en serotonine vrijkomen. Het hormoon heeft zijn bijnaam ‘knuffelhormoon’ te danken aan zijn associatie met liefde en seks. Zo hebben mensen met een prille relatie opvallend meer oxytocine in hun bloed dan singles.

Therapie ook belangrijk

Dat er nu een verband gevonden is tussen oxytocine en een seksverslaving is mogelijk goed nieuws voor de behandeling van de stoornis. Co-auteur Andreas Chatzittofis vertelde bijvoorbeeld aan Newswise dat de rol van oxytocine gebruikt kan worden bij de ontwikkeling van medicatie of hormoontherapie.

Toch werd ook het belang van therapie aangestipt: mannen die in behandeling waren bij een seksuoloog of psycholoog en cognitieve gedragstherapie ondergingen, raken vaak ook af van hun verslaving zonder dat er medicatie bij te kijken kwam.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/dit-zou-de-oorzaak-kunnen-zijn-van-een-seksverslaving-bij-mannen

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels