HomeNieuwsLifestyleWhatsApp waarschuwt voor afluistersoftware: “Update zo snel mogelijk”

WhatsApp waarschuwt voor afluistersoftware: “Update zo snel mogelijk”

Berichtendienst WhatsApp raadt alle gebruikers aan om een update uit te voeren nadat een lek ontdekt en intussen gedicht werd. Met de spyware kunnen hackers je telefoon doorzoeken door simpelweg te bellen.

De afluistersoftware werd begin deze maand ontdekt, maar het duurde tien dagen om het probleem op te lossen. De spyware werd ontwikkeld door NSO Group, een Israëlisch bedrijf dat handelt in spionagetechnologie. Zij worden ervan verdacht de software geleverd te hebben aan cybercriminelen die mensenrechtenactivisten afluisteren.

Eén simpel telefoontje

Met de spyware kunnen cybercriminelen met één (onbeantwoord) telefoontje naar het slachtoffer de microfoon en videocamera van een smartphone aanzetten, locatiegegevens verzamelen en e-mails en tekstberichten lezen. Zowel iPhones als Android-telefoons zijn kwetsbaar.

NSO Group gaf aan dat de software bedoeld is om misdaad en terrorisme te onderzoeken en voorkomen, maar experten waarschuwden al voor misbruik als de spyware in de verkeerde handen terechtkomt. Het Israëlische bedrijf benadrukte dat alleen overheidsorganisaties hun spionagetechnologie mogen gebruiken en dat ze alle “geloofwaardige” beschuldigingen van misbruik zouden onderzoeken.

Update onmiddellijk uitvoeren

De technici van WhatsApp kregen het lek gedicht en brachten een security update uit. Ze raden nu iedereen aan om zo snel mogelijk een update uit te voeren. Vaak gaat dat automatisch, maar je kan voor de zekerheid best even nakijken of de update doorgevoerd is. Dat doe je als volgt:

Android: ga naar de Google Play Store. Tik op de drie streepjes in de zoekbalk bovenaan en ga naar ‘Mijn apps en games’. Zoek naar Whatsapp en kijk of er een update beschikbaar is. Als dat geval is, tik je op ‘Update’ naast WhatsApp.

iPhone: ga naar de App Store en tik op ‘Updates’. Zoek naar Whatsapp en kijk of er een update beschikbaar is. Als dat geval is, tik je op ‘Bijwerken’ naast WhatsApp.

Het bericht WhatsApp waarschuwt voor afluistersoftware: “Update zo snel mogelijk” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels