HomeNieuwsLifestyleWetenschappelijk bewezen: vrouwen hebben een actiever brein dan mannen

Wetenschappelijk bewezen: vrouwen hebben een actiever brein dan mannen

Het brein van vrouwen is actiever dan dat van mannen. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het vakblad Journal of Alzheimer’s Disease.

Voor de studie bestudeerden wetenschappers meer dan 46.000 hersenscans die in 9 verschillende ziekenhuizen waren gemaakt. Ze ontdekten dat de meeste hersengebieden van vrouwen actiever zijn dan die van mannen. Dat geldt onder meer voor de prefrontale cortex, het deel van je hersenpan dat je helpt concentreren.

Ook het limbische systeem is actiever bij vrouwen. Dit deel van het brein regelt dan weer je emoties en angst. Alleen de visuele en coördinerende gebieden zijn bij de mannen actiever.

Empathie en zelfcontrole

“Dit is een belangrijk onderzoek dat kan helpen om verschillen tussen mannen en vrouwen beter te begrijpen”, besluit hoofdonderzoeker Daniel G. Amen. Zo verklaren zijn bevindingen waarom sommige vrouwen empatischer zijn en meer zelfcontrole hebben.

Misschien nog relevanter is dat de studie een goed uitgangspunt vormt voor verder onderzoek naar op geslacht gebaseerd risico op ziektes en stoornissen. Onder meer Alzheimer komt vaker voor bij vrouwen, net zoals depressies, angstoornissen, slapeloosheid en eetstoornissen. Mannen hebben dan weer vaker ADHD en antisociale gedragsstoornissen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels