HomeNieuwsLifestyleWetenschappelijk bevestigd: rijke mensen zijn egoïstischer

Wetenschappelijk bevestigd: rijke mensen zijn egoïstischer

Zijn mensen met veel geld egoïstischer dan anderen? Volgens wetenschappers van University of California is dat alvast het geval. 

Voor het onderzoek werden 1.519 Amerikanen opgetrommeld. Zij moesten onder meer vertellen hoe vaak ze emoties als plezier, ontzag, medeleven, tevredenheid, enthousiasme, liefde en trots ervaren.

Blijkbaar ervaren mensen met een goed gevulde portemonnee en bankrekening vaker gevoelens die op zichzelf focussen. Zo zijn ze vaker trots en in hun nopjes met zichzelf. Mensen die dan weer minder verdienen, worden dan weer vaker emoties gewaar die gericht zijn op andere mensen, zoals compassie en liefde. De bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Emotion.

Geld maakt gelukkig

Hoofdonderzoeker Paul Piff besluit dat de bekende leuze “geld maakt gelukkig” dus ook niet klopt. “Je bent gewoon op een andere manier gelukkig. De gefortuneerde medemens zal misschien vrolijker worden van status, bepaalde prestaties en individuele successen. Wie niet rijk is, zal meer geluk halen uit relaties en het zorgen voor anderen”, besluit Piff.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels