HomeNieuwsLifestyleVijf tips voor chaotische mensen

Vijf tips voor chaotische mensen

Afspraken vergeten, je sleutels laten rondslingeren en standaard een ontploft huis. Het leven van een chaoot is niet altijd makkelijk. Wil je meer structuur? Volg dan deze tips.

1. Creëer een vast ritme 

Elke dag op een ander tijdstip opstaan en gaan slapen, kan je leven chaotischer maken dan nodig is. Net zoals steeds op andere momenten eten of sporten. Houd je daarom zoveel mogelijk aan een vast ritme. Creëer een ochtend- en avondroutine en probeer iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip te eten. Wijk in het weekend niet te veel van dit ritme af. Door meer regelmaat in je leven te brengen, creëer je namelijk automatisch meer rust.

2. Bereid de week voor

Door erbij stil te staan wat je komende week te wachten staat, is er een kleinere kans dat je dingen over het hoofd ziet. Neem bijvoorbeeld elke zondag een paar minuten om je in agenda te kijken. Zijn er dingen die je nog moet voorbereiden of regelen? Schrijf het op en ga er eventueel later mee aan de slag.

3. Stel prioriteiten

Als je chaotisch bent, betekent dat vaak dat je te veel dingen op hetzelfde moment wil doen. Ga na wat voor jou echt belangrijk is en maak keuzes. Vind je het moeilijk om te kiezen? Het helpt soms om te doen alsof je leven al bijna voorbij is. Dat klinkt heel dramatisch, maar komt erop neer dat je jezelf de volgende vraag stelt: ‘Wat had ik echt niet willen missen?’ Focus je alleen op de dingen die er voor jou echt toe doen.

4. Zeg vaker nee

Chaos zorgt ervoor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dan nog belangrijker dat je niet te snel overal ‘ja’ tegen zegt. Een handige truc om niet te veel hooi op je vork te nemen, is door jezelf bedenktijd te gunnen. Als iemand je iets vraagt, zeg dan dat je nog even over het antwoord moet nadenken. Zo laat je ook meteen zien dat je de vraag serieus neemt.

5. Verdeel je dag

Door een overvolle agenda verlies je eerder het overzicht. Breek de dag daarom op in kleine stukjes en werk vervolgens langzaam naar je doel toe. Zo kun je de ochtend het beste besteden aan taken waar je veel concentratie voor nodig hebt. Reserveer hier desnoods tijd voor in je agenda. Gebruik de middag voor afspraken of dingen die je moet regelen.

Het bericht Vijf tips voor chaotische mensen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels