HomeNieuwsLifestyleVerzot op paddenstoelen? Dan hebben we goed nieuws!

Verzot op paddenstoelen? Dan hebben we goed nieuws!

Wie de ellenlange lijst dure en exotische superfoods beu is, zal het graag horen: ook een gewone paddenstoel kan je jong en gezond houden. Er zitten namelijk twee soorten antioxidanten in die veroudering mogelijk afremmen.

Wetenschappers van de Amerikaanse Penn State-universiteit hebben ontdekt dat paddenstoelen een ongewoon grote dosis aan belangrijke antioxidanten bevatten. Het gaat om twee soorten: ergothioneine en glutathion. In geen ander voedsel zijn ze beide zo talrijk aanwezig.

Dat is goed nieuws, want deze stoffen werken ontgiftend en beschermen je tegen ziektes en veroudering. Vermoed wordt dat ze ook kunnen helpen tegen dementie, neurodegeneratieve ziektes en de ziekte van Alzheimer. Dat laatste hopen de onderzoekers na verdere studies nog te bevestigen.

Koken zonder zorgen

De ene paddenstoel is uiteraard de andere niet. In totaal vergeleken de onderzoekers dertien verschillende soorten. Eekhoorntjesbrood blijkt het gezondst, maar zelfs een gewone witte champignon bevat opvallend veel goede stoffen.

Krijg jij ook ineens zin om straks champignonsaus te maken? Vrees dan niet dat de gezonde stofjes deels verloren zullen gaan als je ze kookt. Uit de studie blijkt dat antioxidanten hittebestendig zijn.

Het bericht Verzot op paddenstoelen? Dan hebben we goed nieuws! verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels