HomeNieuwsLifestyle“Vers fruitsap verhoogt kans op kanker”

“Vers fruitsap verhoogt kans op kanker”

’s Ochtens een glaasje versgeperst fruitsap? Heerlijk! Maar volgens een Frans onderzoek kan het drankje het risico op kanker verhogen.

De resultaten werden in het British Medical Journal gepubliceerd. Het onderzoek duurde vijf jaar lang en ruim 100.000 Fransen werden bevraagd. In die periode werden bijna 2.200 gevallen van kanker gediagnosticeerd, waaronder 693 keer borstkanker.

Suikerrijk

“We wisten al langer dat er een verband is tussen suikerrijke dranken en de kanks op kanker”, reageert professor Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit op het onderzoek in de Telegraaf. “Op basis van het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al een advies opgesteld om zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers te drinken. In dit onderzoek werd alleen naar verse vruchtensap.”

Meer onderzoek nodig

Uit het Franse onderzoek blijkt dat het verband tussen kanker en cola net zo sterk is als het verband tussen verse vruchtensappen en kanker. “Het is een bijzondere bevinding dat er meer borstkanker wordt gezien bij veel verse fruitsappen, maar weer vreemd dat er geen sprake is van meer prostaat- en darmkanker.” Volgens de onderzoekster is het in het algemeen wel zo bij met suikerrijke dranken gerelateerd overgewicht. Kampman stelt vast dat het Franse ondezoek daar geen verklaring voor geeft en vindt dat er meer onderzoek nodig is.

Zelf zal Kampman haar glaasje vers fruitsap niet snel laten staan. “Je moet je wel realiseren dat als je een glaasje drinkt, je meteen drie sinaasappelen eet. Dat zijn enorm veel calorieën, terwijl je niet zo snel drie sinaasappelen zou kunnen eten.” Daar gaat ook de Franse onderzoeksleider Mathilde Touvier mee akkoord: “Als u van tijd tot tijd een suikerhoudende drank gebruikt, dan is dat geen probleem.”

Het bericht “Vers fruitsap verhoogt kans op kanker” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels