HomeNieuwsLifestyleSamen tuinieren is goed voor je mentale welzijn

Samen tuinieren is goed voor je mentale welzijn

De laatste jaren heeft tuinieren sterk aan populariteit gewonnen. Tot voor kort was het iets voor gepensioneerde grootouders, maar tegenwoordig snakken steeds meer mensen naar wat groen in hun leven. Vooral in grote steden zijn volkstuintjes en andere groepsprojecten steeds meer gewild en dat komt ook ons mentaal welzijn ten goede.

Dat wat groen in je interieur en op het werk goed is voor de moraal, wisten we al langer. Maar uit een recente Britse studie blijkt nu dat samen tuinieren je mentale gezondheid een stevige boost kan geven. Die zelf gekweekte groenten zijn dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.

Gemeenschapsinitiatieven

Wetenschappers van de universiteit van Oxford baseerden zich voor de studie op projecten in de Britse regio’s Essex, Norfolk en Suffolk. Hadden de gemeenschapsinitiatieven een invloed op het mentale welzijn van de proefpersonen? Voelden ze zich voldaan? Het antwoord was tweemaal positief. Mensen die deelnemen aan lokale voedselprojecten, haalden betere resultaten op het gebied van welzijn dan zij die dat niet deden. Vier aspecten in het bijzonder werden daarbij uitgelicht: fysieke activiteit, verbondenheid met de natuur, psychologische bevrediging en een beter dieet.

Om de resultaten te beoordelen, maakten de onderzoekers onder andere gebruik van de WEMWBS. Dat is een meetschaal voor mentaal welbevinden, gebruikt in de psychologie. De onderzoekers kwamen erachter dat zij die actief deelnamen aan groepstuinierprojecten hoger scoorden op vlak van welbevinden. Zij die al lang bij de initiatieven betrokken waren, waren bovendien meer voldaan en hun psychische nood was lager. Het onderzoek wees wel niet uit of er al dan niet sprake is van een causaal verband. Het is immers mogelijk dat mensen die beter in hun vel zitten, ook vaker meedoen aan dergelijke projecten. Volgens Zareen Bharucha, hoofdauteur van de studie, zijn de bevindingen alleszins veelbelovend. Mensen samenbrengen, beter eten, meer verbondenheid met de natuur en nieuwe kennis opdoen zijn immers sowieso goede evoluties.

Het bericht Samen tuinieren is goed voor je mentale welzijn verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels