HomeNieuwsLifestyleVeel aanvragen om voornaam te wijzigen in Oostende en Kortrijk

Veel aanvragen om voornaam te wijzigen in Oostende en Kortrijk

In Oostende en Kortrijk hebben al veel mensen gebruik gemaakt van de maatregel om hun voornaam te wijzigen. In die West-Vlaamse centrumsteden gebeurt de naamswijziging kosteloos.

De procedure om een voornaam te laten veranderen, is sinds 1 augustus een pak eenvoudiger. Dossiers mogen voortaan gewoon gericht worden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de eigen gemeente. De procedure is ook goedkoper, want de registratiekost van 490 euro valt weg.

In sommige steden kan de naam zelfs kosteloos gewijzigd worden, zoals in Oostende en Kortrijk. “Er zijn ondertussen al 38 afspraken gemaakt bij de dienst burgerzaken in verband met voornaamswijziging en er werden reeds 22 dossiers ingediend. Normaal zijn er een vijftiental dossiers per jaar, voor zowel voor- als familienaamwijziging”, zegt schepen van Burgerzaken Martine Lesaffre (Open Vld) in Oostende. “We kunnen dus zeker spreken van een succes.”

“We overwegen een kleine bijdrage te vragen”

In Kortrijk zijn er een vijftigtal dossiers lopende of reeds afgehandeld. “Vorig jaar waren dat er amper acht”, aldus schepen van Burgerzaken Arne Vandendriessche (Open Vld). “Ook wij hebben ervoor gekozen de procedure kosteloos te houden. We gaan er vanuit dat mensen die hun naam willen wijzigen daar niet licht overgaan. Als de hoge vraag aanhoudt, overwegen we een kleine bijdrage te vragen, maar volgens mij zijn we over de piek heen en hebben alle mensen die een naamswijziging wilden meteen van de nieuwe procedure gebruik gemaakt”, aldus Vandendriessche.

Het bericht Veel aanvragen om voornaam te wijzigen in Oostende en Kortrijk verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels