HomeNieuwsLifestyleVapen verdubbelt het risico op een hartaanval

Vapen verdubbelt het risico op een hartaanval

E-sigaretten mogen dan wel aan populariteit winnen, ze zijn niet zo onschuldig als veel mensen denken. Wie regelmatig vapet, loopt een veel groter risico op een hartaanval. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van San Francisco.

Dat concludeerden de onderzoekers na een enquête bij 70.000 mensen van 18 jaar en ouder. De vragenlijsten werden afgenomen tussen 2014 en 2016. Uit de gegevens bleek duidelijk dat dagelijkse gebruikers van e-sigaretten twee keer zoveel risico lopen op een hartaanval dan zij die nooit vapen. Bij mensen die zowel gewone sigaretten als e-sigaretten roken is het gevaar zelfs nog groter. Zij hebben vijf keer meer kans op een hartaanval.

Stoppen als enige optie

“Rokers die overschakelen op e-sigaretten doen dat vaak omwille van hun gezondheid. Maar e-sigaretten zijn niet per se beter”, klinkt het bij hoofdonderzoeker en professor geneeskunde Stanton A. Glantz in Het Nieuwsblad. “Wie overstapt op e-sigaretten loopt bijna dezelfde risico’s als gewone rokers”.

Wie zijn kans op een hartaanval wil verkleinen, bant het best zowel de gewone sigaretten als de e-sigaretten. “Zodra je stopt met roken, neemt het risico onmiddellijk af”, aldus Glantz.

Bron: Het Nieuwsblad

Het bericht Vapen verdubbelt het risico op een hartaanval verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels