HomeNieuwsLifestyleVanaf ons 24ste zouden we slechter slapen volgens een studie

Vanaf ons 24ste zouden we slechter slapen volgens een studie

Wie denkt soms niet terug aan die goede oude tijd toen we als 14-jarige pubers de klok rond konden slapen. Het voelt soms alsof we die heerlijke vaste slaap nooit nog terug kunnen krijgen. Een studie suggereert nu dat dat ook zo is: na de leeftijd van 24 zouden we enkel steeds slechter gaan slapen. Toch is er ook, godzijdank, een sprankeltje hoop!

Het wellnessbedrijf doTERRA had een enquête afgenomen bij 2000 volwassen Britten. Meer dan de helft van hen zei dat ze ‘zelden’ of ‘nooit’ genoeg slapen, bijna de helft van hen gelooft tegelijk dat ze beter sliepen toen ze jong waren. Slechts een kwart gelooft dat hun slaap verbeterde naarmate ze ouder werden.

84% van hen gelooft dan wel dat slaap erg belangrijk is, maar slechts 14% van de ondervraagde volwassenen zei dat ze de aanbevolen acht uur sliepen per nacht. Een derde sliep zeven uur per nacht, een kwart zes uur en 24% leeft op vijf uur per nacht of minder.

Gestresseerde volwassenen

De studie wijst naar verschillende oorzaken van de slechte slaapgewoontes: werkstress, stress in het gezin of een onaangepaste kamertemperatuur. Mogelijk ervaren we in het algemeen meer stress vanaf ons 25ste levensjaar, wat ook onze slaapkwaliteit kan beïnvloeden. In die studie gaven respondenten ook als oorzaak dat ze te vaak op hun smartphone zaten of te veel televisie keken, (straat)lawaai, de menopauze en te veel eten of te veel koffie drinken te laat op de dag.

Slaap is prioritair

Er zijn evenwel manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren. DoTerra benadrukt dat het belangrijk is om van slaap echt een prioriteit te maken. Zo kan je betere routines inbouwen, zoals thee drinken zonder theïne, een bad nemen, mediteren of podcasts beluisteren voor het slapengaan.

Op die manier kan je hopelijk meer ontspannen onder de lakens kruipen. We slapen tenslotte beter als we ook onze mentale gezondheid bevorderen en onze mentale gezondheid heeft er ook baat bij dat we voldoende slapen om tegenslagen of stressvolle situaties beter te kunnen verwerken.

Als iemand nog een goed voornemen zoekt, is op tijd gaan slapen eentje dat je dus met stip bovenaan je to-dolijst kan zetten.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/vanaf-ons-24ste-zouden-we-slechter-slapen-volgens-een-studie

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels