HomeNieuwsLifestyleSta jij vroeg op? Dan heb je minder kans op een depressie

Sta jij vroeg op? Dan heb je minder kans op een depressie

Vrouwen die vroeg opstaan lopen minder risico op een depressie. Dat heeft een Amerikaans onderzoek bewezen. Ochtendmensen worden vaker blootgesteld aan zonlicht, waardoor ze zich gelukkiger voelen. 

“De ochtendstond heeft goud in de mond”, dat is een gezegde waar heel wat vroege vogels bij zweren. En blijkbaar is het waar. Onderzoekers van de University of Colorado hebben 32.000 vrouwen bevraagd over hun slaapgewoonten en mentale gezondheid. Nu blijkt dat vrouwen die telkens van nature vroeg opstaan, minder kans hebben op een depressie.

Zonlicht

Volgens de studie zijn uitslapers vatbaarder voor mentale ziektes omdat ze minder zon zien. “Wanneer en hoevaak je aan zonlicht blootgesteld wordt, is een belangrijke factor voor je mentale gezondheid”, vertelt hoofdonderzoeker Céline Vetter. Gelukkig zal niet elke nachtraaf binnenkort depressief rondlopen. “Hoe je je voelt, wordt niet enkel bepaald door een goed nachtritme”, aldus Vetter. “Er zijn veel meer elementen, zoals erfelijkheid en omgeving, die een belangrijke rol spelen.”

De onderzoeker geeft nog enkele tips mee om je beter in je vel te voelen. Onder andere op tijd gaan slapen en bewegen zijn cruciaal. “Ga naar buiten en probeer zo veel mogelijk daglicht op te nemen”, klinkt het.

Het bericht Sta jij vroeg op? Dan heb je minder kans op een depressie verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels