Vind ons op

Zita

ONDERZOEK. We tonen vrienden graag ons huis, maar één kamer houden we liever privé

Lifestyle

ONDERZOEK. We tonen vrienden graag ons huis, maar één kamer houden we liever privé

Iedereen vindt het af en toe fijn om te pronken met zijn trendy gestylde living, zijn chique keukeneiland of fleurige bloementuin. Maar bepaalde delen van ons huis houden we toch liever privé. Voor 67% is de slaapkamer privé en krijgen gasten ze niet te zien als ze op bezoek komen. Ook de badkamerdeur blijft in 4 op de 10 gezinnen dicht als er bezoek is. Dat blijkt uit een onderzoek dat slaapspecialist Swiss Sense liet uitvoeren bij zo’n 1.000 Vlamingen.

Vooral de oudere generatie tussen 35 en 49 jaar oud houdt liever de slaapkamerdeur dicht: 76% van hen vindt dat hun slaapkamer enkel voor de ogen van het gezin bestemd is, terwijl maar 60% van de jongeren het daarmee eens is. Zij hebben er dus minder vaak moeite mee om hun slaapkamer te tonen.

Voor ongeveer de helft van de mensen die liever geen pottenkijkers in hun slaapkamer heeft, gaat het erom dat wat er daar gebeurt en hoe het eruitziet privé is. 40% krijgt er een onprettig gevoel bij om andere mensen een inkijk in hun slaapkamer te geven. Voor 9% is het er te rommelig om ze te tonen aan andere mensen en 4% laat ze liever niet zien omdat ze niet zo mooi gestyled is.

Rest van het huis is oké

Naast de slaapkamer is de badkamer de ruimte waar Vlamingen het minst graag bezoekers een kijkje laten nemen. Voor 4 op 10 Vlamingen is de plek waar ze zich wassen, opfrissen en uitdossen off limits voor bezoek. In de berging geeft 1 op 3 Vlamingen ook liever geen inkijk. De keuken, eet- en woonkamers in Vlaamse huizen zijn voor meer dan 90% toegankelijk voor bezoek.

Activiteiten in de slaapkamer

De slaapkamer wordt nog steeds, samen met de badkamer, gezien als een plek waar we tot rust komen, waar we ons terugtrekken om onze batterijen op te laden voor een nieuwe dag en dit in tegenstelling tot de keuken of living. Daar ontvangen we graag vrienden en familie.

Wat doe je naast slapen nog in een slaapkamer? Wel voor 2 op 3 Vlamingen is het antwoord eenvoudig: niets. Zij gebruiken deze ruimte alleen om te slapen. En uit verschillende slaaponderzoeken blijkt dat het bevorderend is voor de slaaprust om enkel ‘slapen’ te associëren met de slaapkamer in plaats van de strijk- of tv-kamer. Toch wordt er in de slaapkamer van 1 Vlaming op 5 ook tv gekeken.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/onderzoek-we-tonen-vrienden-graag-ons-huis-maar-een-kamer-houden-we-liever-prive

Meer in Lifestyle

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top