HomeNieuwsLifestyleNieuwe therapie zet je nachtmerries om in dromen

Nieuwe therapie zet je nachtmerries om in dromen

Dromen zijn bedrog, maar nachtmerries kunnen vaak erg realistisch overkomen en je gemoedstoestand danig verpesten. Vooral zij die last hebben van terugkerende of chronische nachtmerries kunnen daardoor ook tijdens de dag mentaal lijden. Tot nog toe waren de oplossingen beperkt, maar een nieuwe Zwitserse therapie zou weleens een ware revolutie kunnen ontketenen. 

Nachtmerries zijn niet bepaald een pretje. De meeste van ons hebben er niet zo vaak last van en kunnen die nare dromen wel relativeren, maar dat geldt niet voor iedereen. Mensen met chronische nachtmerries hebben daar vaak last van door een traumatische gebeurtenis zoals seksuele agressie of het verlies van een dierbare. Wat ze ’s nachts doorstaan, brengt die gebeurtenissen weer naar boven met alle psychische gevolgen van dien.

Scenario veranderen

Een Zwitsers team van wetenschappers onder leiding van Benjamin Putois, doctor in de cognitieve wetenschappen aan de universiteit Unidistance in Zwitserland, heeft een nieuwe therapie ontwikkelt die nachtmerries definitief zou kunnen bedwingen. De onderzoekers volgden gedurende drie maanden 48 patiënten die last hadden van chronische nachtmerries. Aan de hand van vier tot acht Skype-sessies met een psychotherapeute waren ze in staat om die te visualiseren en de scenario’s te veranderen. De testpersonen moesten na het ontwaken hun nachtmerrie opschrijven en het scenario voor het slapengaan veranderen door positieve elementen toe te voegen. Na zes maanden verklaarde 70% van de onderzochte personen geen last meer te hebben van nachtmerries. Hoewel het onderzoek voorlopig kleinschalig bleef, koesteren de wetenschappers goede hoop dat de therapie op een groot publiek en met resultaat kan toegepast worden.

Het bericht Nieuwe therapie zet je nachtmerries om in dromen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels