Vind ons op

Zita

Nieuw bewijs: je kat ziet je liever dan je denkt

Lifestyle

Nieuw bewijs: je kat ziet je liever dan je denkt

Het is een huizenhoog cliché: wie liefde wil krijgen van een huisdier koopt beter een hond, want katten, dat zijn egoïstische rotzakken die enkel kopjes geven wanneer je een blik kattevoer in je handen hebt. Nochtans is er steeds meer bewijs dat kattenliefhebbers gelijk hebben wanneer ze zeggen dat hun poezebeest écht van hen houdt. Een nieuw Amerikaans onderzoek wijst uit dat katten minder stress ervaren wanneer ze bij hun baasjes zijn.

Amerikaanse onderzoekers zetten een experiment op waarbij ze 42 volwassen katten in een voor hen onkende omgeving plaatsten. Sommige katten werden vergezeld door hun baasje, maar andere hadden enkel een object dat naar hun baasje rook. Wat bleek? De helft van de katten vertoonden veel minder aan stress gerelateerd gedrag wanneer hun baasje in de buurt was. Die bevinding bevestigt opnieuw het bestaan van het Secure Base Effect bij katten. Het Secure Base Effect verwijst naar het vermogen om de aanwezigheid van iemand waarmee je je verbonden voelt te gebruiken als een bron van troost en geborgenheid wanneer je je in nieuwe of stressvolle situaties bevindt. Net als kinderen bij hun ouders gebruiken katten hun baasjes dus als veilige basis van waaruit ze nieuwe horizonten kunnen verkennen.

Geurobject niet doeltreffend

Wat de onderzoekers echter verraste, is dat een object dat naar het baasje van de katten rook niet hetzelfde stressverlagend effect bleek te hebben als de echte aanwezigheid van de baasjes. Bij kittens is bekend dat de geur van het nest stress vermindert, waardoor katteneigenaars vaak worden aangemoedigd om objecten met hun geur achter te laten wanneer ze hun poezebeest in een nieuwe omgeving achterlaten. Maar bij volwassen katten blijkt dat trucje dus niet te werken, zo stelt het onderzoek. Wanneer de beesten alleen werden gelaten met een object dat naar hun baasje rook, bleven ze immers tekenen van stress vertonen.

De studie werd gepubliceerd in het vakblad Applied Animal Behaviour Science.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/nieuw-bewijs-je-kat-ziet-je-liever-dan-je-denkt

Meer in Lifestyle

To Top