HomeNieuwsLifestyleNachtmerries vertellen iets over je geluksniveau

Nachtmerries vertellen iets over je geluksniveau

Nachtmerries hebben is nooit fijn. Toch kunnen ze iets vertellen over je tevredenheid. Uit een recente studie blijkt dat wie veel nare dromen heeft, in het dagelijkse leven controle, appreciatie of verbondenheid mist.

Volgens hoofdauteur Netta Weinstein zijn mensen tevreden over hun leven wanneer ze goed scoren op drie zaken: ze hebben een gevoel van controle over de keuzes die ze maken, ze zijn goed in wat ze doen en ze voelen zich verbonden met anderen. De onderzoeker wilde nagaan of het gebrek aan deze drie factoren tot slechte dromen kan leiden. Daarvoor ondervroeg ze 200 proefpersonen en liet ze 110 proefpersonen een droomdagboek bijhouden.

Verwerken

Weinstein vond een verband tussen frustratie in het dagelijks leven en negatieve dromen met gevoelens van angst, verdriet of boosheid. “De psyche probeert mogelijk ervaringen uit het wakkere leven te verwerken”, verklaart ze. Als je dus weinig controle, erkenning of verbondenheid in je dagelijkse leven ervaart, zal je vaker nachtmerries hebben.

Causaal

Mensen die vaak last hebben van nachtmerries, hoeven niet per se het ergste te vrezen. Het verband tussen dagelijkse frustraties en negatieve dromen is niet per se oorzakelijk: het is evenzeer mogelijk dat slechte dromen je leven overdag kunnen beïnvloeden. Daarnaast kunnen de auteurs nachtmerries niet linken aan bepaalde psychologische problemen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels