HomeNieuwsLifestyleLIFEHACK. Zo moet je jezelf beschermen tegen de zon

LIFEHACK. Zo moet je jezelf beschermen tegen de zon

Geniet jij ook zo graag van het zonnetje? Prima, maar dan moet je wel de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Als je jezelf niet beschermt kan dat uiteindelijk leiden tot huidkanker. Zonnecrème smeren en een zonnebril dragen kan bijvoorbeeld al helpen volgens de Stichting tegen Kanker. Ontdek snel wat je nog allemaal moet doen!

De zomervakantie gaat bijna van start waardoor we met z’n allen meer buitenkomen en genieten van die tropische temperaturen. Een goede bescherming tegen de zon is dan ook noodzakelijk, maar daar denken we niet altijd aan. Nochtans is een overmatige blootstelling zonder bescherming schadelijk voor je huid wat volgens de Stichting tegen Kanker kan leiden tot een vroegtijdige veroudering van de huid, zonneslagen en huidletsels die uitmonden in huidkanker. Let dus even goed op hoe jij je moet beschermen tegen die uv-stralen.

Zoek de schaduw op

Als je buiten wil genieten van het mooie weer, ga je best in de schaduw zitten. Het lijkt logisch, maar toch doen veel mensen dat niet. Let ook op voor de weerkaatsing van de uv-stralen door de omgeving, zoals water of zand.

Bedek je lichaam

Het is heel belangrijk om voldoende kledij te dragen als je buiten bent. Om je gezicht te beschermen zet je bijvoorbeeld best een hoed met een brede rand en een zonnebril op. Daardoor zet je je hoofd en je hals eigenlijk in de schaduw en zo’n bril houdt de uv-stralen tegen.

Pas op voor de middagzon

Tussen 11 uur en 15 uur is de zon het sterkst, dus dan kom je best zo weinig mogelijk in aanraking met de zonnestralen. Die tijdspanne verschilt van plaats tot plaats. Voorzichtig zijn is de boodschap!

Gebruik zonnecrème

Zonnecrème is geen heilig middeltje dat je volledig beschermt waardoor je opeens alles mag. Het geeft je wel bescherming, maar een hoed, een zonnebril en kleding blijven cruciaal. Het mag dus geen vervanging van iets anders zijn. Gebruik zonnecrèmes met ten minste een SPF 30, met zowel UVA- als UVB-filters. Smeer jezelf, of iemand anders, een halfuurtje in voor je naar buitengaat en doe dat om de 2 à 3 uur opnieuw. Wrijf ook zeker over je lippen en je oren, want dat zijn ook gevoelige plekjes.

via GIPHY

Geef kinderen extra aandacht

Hoe jonger, hoe kwetsbaarder je bent voor de zon. Zorg er dus voor dat kinderen echt goed beschermd zijn met bovenstaande maatregelen en hou baby’s jonger dan zes maanden uit de zon.

Ken je huid

Als je rood haar, een lichte huid of sproetjes hebt, moet je extra voorzichtig zijn. Controleer je lichaam ook eens regelmatig door te kijken naar je moedervlekken. Als ze van kleur veranderen of vervormd zijn, neem je best even contact op met een huidarts bij jouw in de buurt.

Het bericht LIFEHACK. Zo moet je jezelf beschermen tegen de zon verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels