Vind ons op

Zita

Lifestyle

Kwart werkende Nederlanders walgt van collega’s

Maar liefst 27 % van alle werkende Nederlanders heeft ten minste één collega waar hij of zij stiekem van walgt. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.063 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Mede hierdoor beoordeelt een vijfde van alle respondenten de algehele hygiëne binnen hun bedrijf met een onvoldoende.

Opvallend genoeg storen mannen (30 %) zich veel vaker aan de persoonlijke hygiëne van één of meerdere collega’s dan vrouwen (23 %). Laatstgenoemden zijn daartegen weer minder te spreken over de manier waarop de werkplek wordt schoongemaakt en -gehouden: 23 %tegenover 20 % van de werkende mannen. «Iedere Nederlander houdt er zijn eigen schoonheidsroutine op na», zegt Vince Franke van Acties.nl. «De een wast zich twee keer per dag, de ander twee keer per week. Naar mijn mening is persoonlijke verzorging een onmisbaar onderdeel van een professionele werkhouding. Zeker in een moderne kantoortuin kunnen etensgeuren, ongewassen haar en muffe kleren erg storen.»

Foto Acties.nl

Profiteren van collega’s

Uit het onderzoek blijkt dat vooral slonzige collega’s schuldig zijn aan de bedenkelijke hygiënische staat waarin veel werkplekken verkeren. Zo zegt maar liefst 26 % van alle werkende Nederlanders dat hun collega’s de werkvloer over het algemeen slecht schoonhouden. Erg opvallend is daarbij het verschil tussen mannen (28 %) en vrouwen (23 %). Ongeacht of ze de werkplek vervuilen, stelt niet minder dan 30 % van de respondenten dat hun collega’s minder hygiënisch zijn dan zijzelf. Wederom zijn mannen minder te spreken over hun ambtgenoten dan vrouwen: 33 % tegenover slechts 26 %. «Wie ruimt de lunchtafel op, wie maakt de lavabo schoon en wie ruimt de vaatwasser in? In de eerste weken na de lockdown hadden we binnen ons bedrijf hierover geen duidelijke afspraken gemaakt. Dat betekent in de praktijk dat dezelfde mensen iedere dag staan te poetsen, terwijl de rest wegloopt zonder op te ruimen. Onderling zorgde dit voor veel spanning. Sinds we duidelijke afspraken hebben gemaakt, is het gelukkig gedaan met profiteren», weet Franke.

Foto Acties.nl

Hybride werken

Ondanks het feit dat een groot gedeelte van de Nederlanders nog altijd één of meerdere dagen vanuit huis werkt, leidt dit niet tot schonere kantoren en werkplekken. Niet minder dan één op de zeven respondenten zegt dat hybride werken er zelfs voor heeft gezorgd dat hun werkplek nog smeriger is geworden. Als een direct gevolg hiervan zegt maar liefst 67 % van alle werkenden het liefst een vaste plek te hebben op de werkvloer. «Wij hebben een weleens geëxperimenteerd met wisselende werkplekken. Een belangrijk onderdeel daarvan was een clean desk policy , waarbij je iedere dag het bureau leeg en schoon achterlaat. Op papier zag het er goed uit, maar in de praktijk gingen collega’s toch vaak op dezelfde plek zitten. Daarnaast was niet iedereen even fanatiek wat betreft clean desk , waardoor je geregeld eerst de koffiekringen en koekkruimels van de dag ervoor moest opruimen», besluit Franke.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/kwart-werkende-nederlanders-walgt-van-collegas

Meer in Lifestyle

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top