HomeNieuwsLifestyleKatten veroverden samen met Vikingen de wereld

Katten veroverden samen met Vikingen de wereld

Katten zijn razend populaire huisdieren, in een derde van alle westerse huishoudens is minstens één kat te vinden. Toch is de herkomst van het geliefde beest weinig onderzocht. Tot nu: Britse wetenschappers leggen een verrassende geschiedenis bloot.

Dat de Oude Egyptenaren katten hielden, is al langer bekend. Archeologen vonden namelijk al veel kattenmummies. De dieren waren volgens de Egyptenaren heilig en werden dus goed behandeld. Door de groeiende landbouw verspreidden ze zich vlug, de akkers trokken namelijk muizen aan en dus was er eten genoeg.

Muizenjacht

Nieuw onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Oxford legt nu een tweede, opvallende evolutie bloot. Tussen de achtste en de elfde eeuw kwamen er plots gigantisch veel katten bij in Europa. Voornamelijk op plaatsen die geplunderd werden door de Noormannen. DNA-onderzoek van de wetenschappers bevestigt dat de katten meekwamen met de Vikingen.

Waarschijnlijk namen de Vikings katten mee om op muizen te jagen op hun schepen. Die poezen plantten zich voort en ontsnapten geregeld wanneer de boten aangemeerd lagen. Zo verspreidden de katten zich over grote delen van de wereld.

Het bericht Katten veroverden samen met Vikingen de wereld verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels