HomeNieuwsLifestyleJe gezicht verraadt hoe rijk je bent

Je gezicht verraadt hoe rijk je bent

Je kan aan het gezicht van iemand afleiden of die persoon al dan niet rijk is. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Toronto ontdekt. Hoe je eruit ziet heeft ook een directe invloed op de kans op succes bij een sollicitatie, zo blijkt.

Hoe goed je ook denkt dat je het kan verbergen, mensen hebben blijkbaar genoeg aan je gezicht om af te leiden of je al dan niet rijk bent. Dat is de conclusie van een onderzoek van de universiteit van Toronto dat gepubliceerd werd in de Journal of Personality and Social Psychology. Je gelaat zou een weergave zijn van de ervaringen die je al in leven hebt meegemaakt en dat pikken andere mensen op.

De onderzoekers toonden voor het onderzoek foto’s aan proefpersonen. Op die foto’s stonden mensen met een neutrale gezichtsuitdrukking. Wat ze niet wisten, was dat de modellen een familie-inkomen hadden van 60.000 dollar (zo’n 51.000 euro) of meer dan 100.000 dollar (85.000 euro) per jaar. Het was aan hen om te bepalen op welke foto’s er ‘rijke’ mensen stonden en op welke ‘arme’.

Je gezicht helpt je aan een job

De testgroep, die bestond uit 18- tot 22-jarigen, deed het verrassend goed. Zo goed zelfs dat de onderzoekers konden besluiten dat de keuzes niet toevallig waren. Het onderzoeksteam denkt de bevinding te kunnen verklaren door het effect van ervaringen in het verleden mee te tellen. Volgens hen zijn die bepalend voor het welzijn van een persoon en zie je ze dus onder andere terugkomen in een gezicht. Die tekenen zouden we onbewust oppikken.

Wat opvalt, is dat je gezicht ook je kansen op de arbeidsmarkt kan bepalen. Op de vraag wie van de modellen ze zouden aannemen, koos de testgroep vaker voor de ‘rijke’ mensen. Dat is omdat we geprogrammeerd zijn om ‘succesvolle’ mensen meer vaardigheden toe te kennen, hoe unfair dat ook klinkt.

Het bericht Je gezicht verraadt hoe rijk je bent verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels