HomeNieuwsLifestyleIn deze landen is indrinken vaste kost

In deze landen is indrinken vaste kost

Indrinken voor het feesten is tegenwoordig een vaste waarde in het uitgaansleven. Enkele onderzoekers wilden erachter komen in welke landen dit fenomeen het vaakst voorkomt. De winnaar is alvast geen verrassing.

Indrinken, voordrinken, prebooze, het zijn slechts enkele benamingen voor het consumeren van alcohol voor er een stapje in de wereld wordt gezet. Enkele wetenschappers onderzochten dit fenomeen in vijfentwintig landen. In totaal werden 65.126 deelnemers ondervraagd over hun drankgebruik.

Ireland on top

Het grootste aantal predrinkers komt uit Ierland. Met 85% prijkt het eiland bovenaan de lijst. De Ieren geven massaal toe dat ze eerst nog wat alcohol drinken in een privésetting voor ze naar een club trekken. De top drie wordt aangevuld door Noorwegen met 80% en Nieuw-Zeeland met 78,7%.

En België? 

België scoort met 54% een stuk lager. Dat lijkt misschien nog steeds veel, maar in vergelijking met buurlanden als Nederland (74,3%) en Frankrijk (67,1%) valt het nog best lee. In Griekenland wordt het minst voorgedronken. Slechts 17,7% van de Grieken drinkt een glaasje voor ze gaan feesten.

Prijs van alcohol is bepalend

Hoeveel er wordt ingedronken, hangt af van de alcoholprijs en het percentage zware drinkers per land. “Hoe meer mensen zwaar drinken, hoe hoger het percentage indrinkers”, leggen de wetenschappers uit aan The Journal. “In landen waar alcohol goedkoop is, drinken meer mensen grote hoeveelheden. Daardoor zijn er ook meer mensen die voordrinken in landen waar drank goedkoper is.”

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels