HomeNieuwsLifestyleHoe geniet ik veilig en verantwoord van mijn kachel?

Hoe geniet ik veilig en verantwoord van mijn kachel?

Heb je thuis een kachel? Dan is dit natuurlijk ideaal om het op koude dagen warm te maken in huis. Zo’n kachel verwarmt jouw huis minder snel dan een cv-ketel, maar toch kleven er veel voordelen aan.

Allereerst bespaar je flink wat geld. Jouw ketel hoeft immers niet aan het werk wanneer de kachel brandt. Je koopt weliswaar hout in, maar deze kosten vallen in het niet in vergelijking met de energiekosten. Daarbij komt dat een kachel constant warmte af blijft geven. Een cv-ketel stopt wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is. Een van de nadelen van een kachel is dat het gevaar van een schoorsteenbrand op de loer ligt.Wil je veilig en verantwoord kunnen genieten van jouw kachel? De Schoorsteenbrigade vertelt je hieronder hoe je dat doet!

1. Veeg je schoorsteen jaarlijks


Wat veel mensen niet weten is dat er bij verbranding vaak rommel ophoopt in een schoorsteen. Dit wordt natuurlijk meer en meer naarmate je jouw kachel vaker gebruikt. Indien deze rommel een bepaalde temperatuur bereikt, kan dit in brand vliegen. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Daarom is het zaak rommel uit uw schoorsteen te verwijderen. Maar hoe doet u dit? Door een schoorsteenveger in te schakelen. Hij beschikt namelijk over de juist kennis, hulpmiddelen en technieken om een schoorsteen te vegen. Laat een schoorsteenveger minimaal één keer per jaar langskomen. Zo kun je altijd veilig gebruikmaken van jouw kachel.


2. Stook op verantwoorde wijze


Er zijn maar weinig mensen die aandacht besteden aan de manier waarop zij stoken. Niet gek ook dat er regelmatig op onverantwoorde wijze gestookt wordt. Zo gooien veel mensen nat hout op het vuur. Dit verbrandt weliswaar, maar het is niet bepaald veilig voor toekomstig gebruik van een kachel. Waarom niet? Omdat er bij verbranding van nat hout creosoot vrijkomt. Deze substantie komt in het rookkanaal terecht en blijft hier vaak kleven. Creosoot kan in brand vliegen, waardoor een schoorsteenbrand ontstaat. Zorg er daarom voor dat je uitsluitend droog hout op het vuur gooit. In dat geval is de kans op een schoorsteenbrand toch alweer aanzienlijk kleiner.


3. Laat de kachel uit bij mist en op windstille dagen


Bij verbranding in een kachel komt altijd rook vrij. Doorgaans wordt dit zonder problemen afgevoerd via je schoorsteen. Op windstille en mistige dagen kan de rook echter voor problemen zorgen in jouw woning. Waarom? Omdat er op dergelijke dagen niet of nauwelijks trek is in het rookkanaal. Hierdoor wordt de rook niet goed afgevoerd. Dit kan zodoende in de schoorsteen blijven hangen en zelfs in jouw woonkamer terechtkomen. Wil je veilig en verantwoord kunnen genieten van jouw kachel? Laat deze op windstille en mistige dagen dan gewoon uit. Het is dan verstandiger om de centrale verwarming te gebruiken om jouw woning op temperatuur te krijgen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels