HomeNieuwsLifestyle“Helft van woningeigenaars heeft niet voldoende middelen voor klimaatrenovaties”

“Helft van woningeigenaars heeft niet voldoende middelen voor klimaatrenovaties”

In Vlaanderen heeft zowat 40 tot 50% van de eigenaars niet het financiële vermogen om hun woning energetisch te renoveren. Dat blijkt uit een studie van professor milieu-economie Johan Albrecht (UGent) naar de financiële barrières voor renovaties, op vraag van technologiefederatie Agoria.

Er zijn twee manieren waarop eigenaars de renovatie van hun woning kunnen financieren. Ofwel gebeurt die meteen met beschikbaar vermogen, al dan niet aangevuld met een lening, en dan spreekt met van een eenmalige financieringscapaciteit. Ofwel wordt er gespaard om renovatieprojecten in de toekomst uit te voeren. “Het merendeel van de eigenaars werkt via deze stapsgewijze financieringscapaciteit”, aldus Albrecht.

Tekort

Uit de studie komt naar voren dat 40% van de Vlaamse woningeigenaars niet in staat is om een ingrijpende energetische renovatie uit te voeren met een eenmalige financieringscapaciteit. “10% van de huidige eigenaars komt meer dan 50.000 euro tekort en 17% tussen de 25.000 en 50.000 euro”, zegt Albrecht. Bij de stapsgewijze financiering stijgt het aandeel eigenaars die onvoldoende middelen hebben tot 51%.

Maar wat blijkt? Energetische renovaties zijn vaak ondergeschikt aan comfortrenovaties. Veel eigenaars willen hun woning opwaarderen om ze comfortabeler of groter te maken en de verkoopwaarde op te krikken. Energetische renovaties zijn daar dikwijls het gevolg van.

Comfort

“Voegen we ook de comfortrenovatie toe aan de energetische renovatie, wat een ideaal beeld oplevert, dan heb je een hogere renovatiefactuur waardoor de percentages oplopen”, benadrukt Albrecht. “Bij de eenmalige financieringscapaciteit kan dan 47% niet renoveren en de tekorten zijn behoorlijk groot. Met de stapsgewijze aanpak kan dan 59% momenteel een totaalrenovatie niet financieren.”

Premies

Premies zullen de financiële kloof voor eigenaars die niet in staat zijn om renovaties te financieren, niet dichten, maar juist de vermogensongelijkheid verhogen. Toch is Albrecht niet fatalistisch. Zo wijst hij er onder meer op dat hernieuwbare warmte en elektriciteit een alternatief kunnen zijn om de CO2-uitstoot van woningen naar beneden te krijgen. Ook een bredere huurmarkt – die in België vrij beperkt is ten opzichte van onze buurlanden – kan een oplossing bieden.

Daarnaast benadrukt Albrecht dat de analyse van toepassing is op de huidige eigenaars. “Heel veel woningen gaan van eigenaar veranderen in de komende decennia en deze toekomstige eigenaars kunnen hogere inkomens hebben en andere voorkeuren hebben”, klinkt het. Het is ook niet te voorspellen wat er met de prijzen van slechte woningen tegen 2050 zal gebeuren. Als die markt onder druk komt te staan, blijft er meer budget over voor wie renoveert.

Het bericht “Helft van woningeigenaars heeft niet voldoende middelen voor klimaatrenovaties” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels