HomeNieuwsLifestyleHartslagmeter op je smartphone is bijna 100% correct

Hartslagmeter op je smartphone is bijna 100% correct

Tegenwoordig kunnen we met een smartphone allerlei apps gebruiken om onze gezondheid in de gaten te houden. Maar hoe betrouwbaar zijn deze technologische snufjes? Volgens onderzoek aan de UAntwerpen blijkt de hartslagmeter bijna 100% accuraat te zijn.

Benjamin De Ridder onderzocht hoe betrouwbaar de hartslagmeter op je smartphone is. “Ik nam veertien verschillende wetenschappelijke studies onder de loep, allemaal verschenen tussen 2009 en 2016,” legt de onderzoeker uit. “Daaruit kon ik concluderen dat er geen opmerkelijk verschil is tussen de hartslagmeting uitgevoerd met een smartphone en een  medische methode.”

Bij volwassenen in rust, zonder hartritmestoornissen, is de betrouwbaarheid nagenoeg 100%. Bij kinderen is de betrouwbaarheid net iets minder accuraat. “Voor medische toepassingen en het gebruik bij kinderen is bijkomend onderzoek nodig om de kwaliteit te garanderen.”

Fotoplethysmografie

Je smartphone bepaalt je hartslag door aan fotoplethysmografie te doen. “Dat is een ontzettend moeilijke naam voor een vrij eenvoudig principe: de camera detecteert de veranderingen in lichtabsorptie door het bloed”, zegt onderzoeker Benjamin De Ridder.
“Als het hart klopt, wordt er meer bloed door de slagaders gepompt en ook meer licht geabsorbeerd. Tussen de hartslagen stroomt er minder bloed rond en is er minder absorptie. Op die manier kan de hartslag bepaald worden”. Het onderzoek verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift JMR Cardio.

HET WEER VANDAAG

Brussel
onbewolkt
19.8 ° C
23.2 °
17.1 °
51 %
1kmh
0 %
za
34 °
zo
34 °
ma
29 °
di
29 °
wo
18 °

Populaire Artikels