HomeNieuwsLifestyleGezond leven zonder alles op te geven? Het kan wel degelijk

Gezond leven zonder alles op te geven? Het kan wel degelijk

De afgelopen drie maanden hebben trouwe lezers in deze rubriek wekelijks een tip gekregen om gezonder te eten, efficiënter te sporten of simpelweg blijer en gelukkiger te leven. Maar hoe breng je die tips in de praktijk? En dan bedoelen we niet voor even, maar voor een heel leven. Coach Tess van Beurden vat nog even alles kort samen.

Wees je eigen personal coach

«Als er één ding is wat je van deze reeks moet onthouden, is dat je met wat logisch nadenken al een heel eind komt. Staar je niet blind op elke nieuwe foodtrend, honger jezelf niet uit en leg jezelf vooral geen dingen op die je toch niet zal kunnen volhouden op de lange termijn. Een streng dieet is altijd tijdelijk, de bijbehorende effecten dus ook. Neem dus de tijd om je voedingspatroon stapsgewijs te veranderen en wees vooral geduldig.»

Leer om mindfull te eten

Foto Pexels

«Wie zich toch waagt aan een dieet, moet vooral leren om naar zijn lichaam te luisteren. Krijg je op dagelijks basis wel genoeg voedingsmiddelen binnen? En biedt het dieet genoeg flexibiliteit? In plaats van drastisch bepaalde voedingsmiddelen te schrappen, kan het ook een goed idee zijn om je in plaats daarvan te concentreren op mindfull eten. Dit betekent dat je aandacht hebt voor wat je in je mond steekt. Eet bij voorkeur dus niet voor je computer of je televisie.»

Let op je ademhaling

«Voor wie vaak stress heeft, kan het helpen om regelmatig te checken of je wel voldoende ademt. Dat kan namelijk ontzettend helpen om opnieuw te kalmeren en hoeft ook niet noodzakelijk veel tijd in beslag te nemen. Door een paar keer diep in en uit te ademen activeer je veel sneller je parasympatisch zenuwstelsel, dat een invloed heeft op je hartslag en je ademhaling. Je zal merken dat je lichaam vanzelf wel weer in herstelstand komt.»

Staar je niet blind op de weegschaal

Foto Pexels

«De weegschaal is geen betrouwbaar meetinstrument om je progressie bij te houden. Je lichaam kan om de meest uiteenlopende redenen vocht vasthouden, waardoor je plots een pak zwaarder bent. Probeer dus een andere manier te zoeken om je progressie bij te houden. Dat kunnen foto’s zijn, maar ook een kledingstuk of gewoon een fitter en energieker gevoel.»

Pas op voor extremen

«Gezond leven is niet hetzelfde als elke calorie tellen en vijf keer per week jezelf afbeulen. Het kan ook veel eenvoudiger, door kleine veranderingen in je leven aan te brengen. De 80/20 regel is in dat opzicht heel handig. Zorg dat je 80% van de tijd gezond eet, waardoor je marge hebt om af en toe te zondigen. Op die manier hoef je je ook niet schuldig te voelen over een etentje of een wijntje.»

Mare Hotterbeekx

Het bericht Gezond leven zonder alles op te geven? Het kan wel degelijk verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels