HomeNieuwsLifestyleDronken worden zonder kater: het kan binnenkort!

Dronken worden zonder kater: het kan binnenkort!

Wetenschappers zijn erin geslaagd om een soort van synthetische alcohol te ontwikkelen die komaf maakt met katers en andere alcoholgerelateerde kwalen. Het leuke gevoel van alcohol blijft echter bestaan.

Eentje is geentje. En dan ben je vertrokken voor een leuke ‘in de wind’-avond met de vriend(inn)en. Minder gezellig is de volgende dag, want vaak heb je te kampen met hoofdpijn en misselijkheid door de overmatige alcohol. Gelukkig staat de wetenschap niet stil, en komt er binnenkort een interessant goedje op de markt: Alcarelle. Dat is een soort van synthetische alcohol die ervoor zorgt dat je je even aangeschoten voelt als bij normale alcohol, maar de bijkomende nadelen achterwege laat. Vaarwel, katers én leverproblemen, dus.

Specifieke receptoren

Bedenker van het handige goedje is Professor Dave Nutt, een Engelse neuropsychofarmacoloog. Hij slaagde erin om een molecule te ontwikkelen die zich bindt aan specifieke receptoren in de hersenen en anderen negeert. “We weten waar in de hersenen de ‘goede’ en ‘slechte’ effecten van alcohol ontstaan, en welke specifieke receptoren daarbij interfereren. De effecten van alcohol zijn gecompliceerd, maar je kan de delen van je hersenen bereiken die je wil beïnvloeden”, vertelt hij in The Guardian.

Testen op veiligheid

De antikatervloeistof zit in de laatste ontwikkelingsfase en wordt binnen vijf jaar op de markt verwacht. Eerst moet Alcarelle nog goedgekeurd worden. “Het goedje moet uiteraard nog getest worden op veiligheid. En we moeten kunnen aantonen dat het anders werkt dan alcohol. We zullen bewijzen dat het niet schadelijk is zoals alcohol dat wel is”, klinkt het.

Het bericht Dronken worden zonder kater: het kan binnenkort! verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels