HomeNieuwsLifestyleDit zijn de «beste publieke ruimten» van Vlaanderen: «Dit is het toonbeeld...

Dit zijn de «beste publieke ruimten» van Vlaanderen: «Dit is het toonbeeld van de toekomst»

Het Infopunt Publieke Ruimte, het kenniscentrum voor publieke ruimte van de Voetgangersbeweging, heeft dinsdag de Oude Dokken in Gent en de Kalkense Meersen uitgeroepen tot de beste publieke ruimten in Vlaanderen. Dat deelt het Infopunt Publieke Ruimte mee, dat de Prijs Publieke Ruimte voor de vijftiende keer uitreikte. Dat gebeurde in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal tijdens het Congres Publieke Ruimte.

Gent werd met de herinrichting van het openbaar domein rond de Oude Dokken laureaat in de categorie stedelijke projecten. De Oude Dokken strekken zich uit van Dampoort tot de Muidepoort. Het voormalige havengebied ontwikkelt zich tot een levendige nieuwe stadswijk, klinkt het.

«De omvorming van een verlaten havengebied in een levendige nieuwe stadsbuurt gebeurde met respect voor het verleden van de plek. Havenerfgoed zoals kranen, kademuren en treinsporen vormt het decor voor een brede boulevard waar nieuw groen en recreatieve functies op een harmonieuze manier zijn geïntegreerd», zegt juryvoorzitter Jan Vilain.

Levend meersenlandschap

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid werden met de herinrichting van de Kalkense Meersen bekroond in de categorie landelijke projecten. De VMM en het ANB vormden de Kalkense Meersen in Laarne en Wichelen samen met de betrokken gemeenten om van een drooggepompt landbouwgebied in een levend meersenlandschap. Een opnieuw opengelegde oude Scheldemeander is de blikvanger in de open ruimte, klinkt het.

«Dit is een toonbeeld van toekomstgerichte landschapsinrichting. Grootschalige ingrepen zijn noodzakelijk om onze contreien te wapenen tegen klimaatverandering, verdroging en teloorgang van biodiversiteit. Het weren van sluipverkeer en de aanleg van een nieuwe voetgangers- en fietsersbrug brachten het landschap tegelijk op mensenmaat», zegt Vilain.

De vijftiende projectoproep Publieke Ruimte leverde 56 inzendingen op. Met de prijs wil het Infopunt Publieke Ruimte overheden aanmoedigen om te investeren in een «aangename, veilige, duurzame en veerkrachtige leefomgeving», zegt Vilain.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/dit-zijn-de-beste-publieke-ruimten-van-vlaanderen-dit-het-toonbeeld-van-de-toekomst

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels