HomeNieuwsLifestyleDit is de reden waarom je zo moe bent na een dag...

Dit is de reden waarom je zo moe bent na een dag werken

Kom jij ’s avonds ook uitgeput terug thuis van je bureaujob? En wil je liever in de zetel ploffen dan een gezonde maaltijd koken? Wetenschappers zijn er nu achter gekomen waarom die mentale vermoeidheid ook zo fysiek aanvoelt.

We weten allemaal dat het niet gezond is om een hele dag neer te zitten en naar een computerscherm te staren. Maar naast de fysieke gezondheidskwesties, vreet deze werksituatie ook meer mentale energie dan je zou verwachten. “Terwijl jij aan je laptop zit te schrijven, bereidt je lichaam zich al voor op al de mogelijke vervolgscenario’s. Zoals een deadline missen of gewoon al met het bedenken wat je tijdens de lunch gaat eten”, zegt Dr. Curtis Reisinger, klinisch psycholoog bij het Zucker Hillside ziekenhuis. Blijkt dus dat het doorlopen van dit soort scenario’s mentaal enorm vermoeiend kan zijn.

Besmettelijk

Zijn je collega’s tegen het einde van de week wat futloos? Of heb je collega’s die graag al eens hun beklag doen over hoe moe of gestresseerd ze wel niet zijn? Dan is de kans groot dat je ook uitgeput naar huis gaat, want stress en vermoeidheid zijn (psychologisch) besmettelijk.

Verzorg jezelf

Mensen met een bureaujob schamen zich wel eens voor hun vermoeidheid omdat ze denken dat ze zich niet zo mogen voelen. Ze voeren immers geen fysiek zware job uit. Maar vanwege die schaamte vergeten ze zorg te dragen voor zichzelf. En dat is gevaarlijk, want een chronische vermoeidheid kan zowel voor een fysieke als mentale aftakeling zorgen.

Tips

De oplossing? Meer slapen en sporten. Dat zegt Dr. Steven Feinsilver, hoofd van de afdeling slaapgeneeskunde bij het Lenox Hill Ziekenhuis. “We zijn dieren die werden ontworpen om zowel fysiek als mentale inspanningen te leveren. Mentale inspanning is net zo reëel als fysieke inspanning. Het kan dus evengoed voor die algemene vermoeidheid zorgen, maar het is waarschijnlijk wel zo dat fysieke inspanning voor een betere nachtrust zorgt.

Probeer ook wat meer te bewegen op kantoor. Ga eens een keertje extra naar toilet of ga even een luchtje scheppen. “Algemeen wordt er aangenomen dat je elk half uur eventjes moet rechtstaan”, zegt Reisinger. “Mensen raken gedehydrateerd wanneer ze te lang stilzitten en hydratatie is zeer belangrijk voor hoe we ons voelen.”

Het bericht Dit is de reden waarom je zo moe bent na een dag werken verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels