HomeNieuwsLifestyleDe vijf beste sporten voor je lijf

De vijf beste sporten voor je lijf

Niet elke sport is even goed voor je lichaam. Er zijn vijf bewegingsvormen die het beste effect hebben op vlak van gewichtsverlies, spieropbouw, de bescherming van je hart en versterken van je botten. Dat schrijft I-Min Lee, professor aan de Harvard Medical School, in het rapport ‘Starting to Exercise’.

1. Zwemmen

“Zwemmen is de perfecte work-out”, zo staat te lezen in het rapport. Door te ploeteren in het water train je niet alleen elke spier in je lichaam, het bevordert ook de gezondheid van je hart en je hersenpan. Wie regelmatig 30 tot 45 minuten gaat zwemmen, heeft minder stress en gaat met een vrolijkere tred door het leven.

2. Tai chi

Bij deze Chinese gevechtskunst is het de bedoeling dat je sierlijke, vloeiende bewegingen maakt. Tegelijk moet je je focussen op een rustige ademhaling. “Oudere mensen vinden het vaak moeilijk om hun evenwicht te bewaren. Net daarom is Tai chi vooral goed voor deze doelgroep”, vindt Lee.

3. Krachttraining

Wie droomt van een strak, gespierd lichaam, doet best aan krachttraining. Sporters die hiervoor kiezen, zijn voortdurend in de weer met allerlei halters en weerstandsbanden. Laat jij de gewichten liever links liggen? Ga dan voor High Intensity Interval Training. Zoals de naam al verklapt, voer je dan korte reeksen van intensieve oefeningen uit zoals burpees en lunges.

4. Wandelen

Het klinkt misschien onnozel, maar wandelen kan wonderen verrichten. Althans volgens Lee. Ze is ervan overtuigd dat een halfuur ‘kuieren’ een positieve invloed heeft op je lijf én geest. Het verbetert je humeur en bij ouderen helpt het onder meer om geheugenverlies tegen te gaan. Couch potatoes doen er goed aan om rustig te beginnen, met tochten van tien minuten.

5. Kegeloefeningen

Kegeloefeningen zijn dé uitgelezen manier om je bekkenbodemspieren te trainen. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen hebben er bovendien baat bij. Naarmate je ouder wordt, worden de spieren – die onder meer de baarmoeder, blaas, dunne darm en rectum omvatten – slapper. Het is dus een goed idee om ze te trainen, al was het maar om gênante probleempjes te voorkomen. Want geef nu toe: iedereen voelt zich toch beter op z’n gemak als ze een vervelend windje kunnen tegenhouden?

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels